7 юни – Ден на Синдрома на Турет

Денят за осведоменост за Синдрома на Турет е 7 юни и има за цел да повиши познанията на широката общественост за това заболяване и да събере хората, които живеят с това състояние.

Синдромът на Турет е неврологично заболяване, което се проявява по-често при момчетата, отколкото при момичетата, и засяга приблизително едно на всеки 100 деца. Най-разпознаваем симптом на Турет са тиковете, звуците или движенията, които засегнатите от синдрома правят неволно – многократно мигане с очи, свиване на рамене, издаване на необичайни звуци или обидни думи.

Тиковете се проявяват обикновено във възрастта между 2 и 15 години, като пикът е около 6-годишна възраст. Въпреки че лечение за Синдрома на Турет не е открито, неволевите движения и звуци биха могли да бъдат контролирани. В много от случаите симптомите са леко изразени и не смущават ежедневието на засегнатите. В юношеска възраст тиковете често отслабват или могат да бъдат потиснати волево.

Във Великобритания има над 300 000 души, живеещи с това състояние. На този ден в страната ще се проведе голяма кампания в социалните медии, а поддръжниците ѝ трябва да променят профила си в Tourettes „twibbon“ и да направят селфи с мигащо око (като тик), което да публикуват онлайн с хаштага #TSelfie.

Източник: sportandlife.net