7000 бели престилки на протест на 7 октомври

„На 7-ми ще кажем, че искаме решение на проблемите днес и то за всички в сектора“, добави вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. По думите му трябват поне 600 000 лева, с които да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки през следващата година, както и да се регламентира ясно каква част от всяка пътека отива за труда на персонала в болниците.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева обясни, че напрежението в системата е изключително сериозно и взривоопасно. „Както цялото българско общество вижда, колегите вече не издържат, нашето съсловие е унищожено, върви се към геноцид и поради тази причина имаше подаване на колективни предизвестия за напускане на работа както в голяма столична болница, така и в общинска. Това е изключително показателно, че повече така не може“, посочи тя. Василева се закани, че ако протестът на 7 октомври не успее, следващата крачка ще е ефективна стачка.

Припомняме, в същото време протестите на сестрите, организирани във Фейсбук и недоволни от представителната си организация, продължават. Лидерката им Мая Илиева обвини именно синдикатите, че не защитават съсловието и обяви, че основното искане за начално възнаграждение от две минимални работни заплати остава, както и болниците да не са търговски дружества.

Източник: Скенер.нюз