8% от българите са диагностицирани диабетици

525 000 души или 8% от възрастното население у нас са болни от диабет. Това обаче са само диагностицираните случаи, които се лекуват по Здравна каса. Много болни от диабет са поели сами лечението си и не влизат в тази статистика, а същевременно има и много недиагностицирани случаи, затова се приема, че болните от диабет са почти двойно повече.

Това каза проф. Цветалина Танкова, член на УС на Българското дружество по ендокринология и на Експертния съвет по ендокринология към МЗ по време на презентацията си на семинара „Диабетът – предизвикателство и решения“.

Над 1 100 000 деца в света са болни от диабет, а всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риска както майката, така и плода. 2017 г. 1 от 10 възрастни има диабет в света или 425 млн. души, от които 67 млн. живеят в Европа. 7, 3% или 350 млн. са с  предиабет по света, каза още проф. Танкова.

Тя подчерта, че предиабет е състояние, което е обратимо. Ако не му се обърне внимание, изследванията показват, че предиабета до една година се превръща в диабет. В случай обаче, че се предприеме лечението, процесът е обратим.

„500 000 диабетици са изключителен сериозен трудов ресурс за икономиката на страната. 38% не знаят, че са с диабет, а 50% от тези, които знаят – при тях контрола на кръвната захар не е добър. Там, където контролът е добър, българските диабетици живеят по-дълго от общата популация“, каза при откриването на семинара Деян Денев, директор на ARPharM.

Източник: Здраве.нет