„841 гласа за хепатит C“ в подкрепа на българите, които умират всяка година от коварното заболяване*

На 2 юли 2015 г. беше даден старт на кампанията „841 гласа за хепатит С“. Инициативата, организирана от сдруженията за борба с хепатита „Хепасист” и „ХепАктив“, цели да алармира обществото, че по данни на СЗО 841 българи умират всяка година от коварното заболяване. Кампанията се организира в унисон с глобалните инициативи за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли и цели да покаже, че ранната диагностика и навременното лечение могат да променят тази статистика.

По време на събитието, сдруженията припомниха, че съществува списък от пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да бъдат лекувани с терапиите, които към този момент се заплащат от държавата. Единствената им алтернатива са нови лекарства, които все още не се реимбурсират от НЗОК. На 19 юни 2015 г. зам.-министърът д-р Адам Персенски анонсира, че Министерство на здравеопазването полага всички необходими усилия да постигне договорка с фармацевтичните компании, така че още тази година да се подсигури лечение на най-нуждаещите се. Към момента няма постигната такава договореност.

Лице на кампанията „841 гласа за хепатит С“ стана популярният рок музикант от Юрая Хийп Джон Лоутън. По-рано тази година той и д-р Милен Врабевски посветиха песента Happiness на болните от хепатит С в България. За началото на кампанията, под режисурата на Ваня Щерева, бе създаден нов видеоклип на песента, който разказва историята на пациент, болен от хепатит С.

На събитието беше представен и видео клип с участието на пациент, излекуван от коварното заболяване, който споделя: „В началото, когато започвах да свиквам с мисълта, че съм носител на хепатит С, не вярвах, че това нещо може да се случи на мен. Голямата промяна започна в началото на 2015 г., когато започнах да пия новите лекарства, които трябваше да премахнат вируса на хепатита – според мнението на лекарите. Когато излязоха първите резултати и разбрах, че вирусът на хепатит С вече е минало, се зарадвах много и си казах, че е имало смисъл да вярвам!“

*По данни на Световната здравна организация в България всяка година умират 841 души от хепатит C. Данните са приблизителни за страната, тъй като липсва регистър на страдащите от вирусни хепатити.