Начало - Актуално - за НПО - Европейска седмица за изследване за ХИВ и Хепатит. Безплатни изследвания в София и Варна

Актуално :: за НПО

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит (18-25 ноември) се отбелязва за четвърта поредна година в Европа и в България. Инициативата цели да помогне на повече хора да узнаят своя ХИВ и хепатитен статус. Седмицата напомня, че периодичните изследвания за ХИВ и хепатит са единственият сигурен начин за елиминиране на късната диагностика на заболяванията, а по този начин могат да гарантират и по-ранно започване на лечение.

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и хепатит C ще могат да си направят всички желаещи в София от 18 до 25 ноември, на адрес ул. Цар Самуил 111, при следния график: 18.11.2016 /петък/ 13:00-17:00 ч.; събота: 12:00-16:00 ч.; неделя: 12:00-16:00 ч.; понеделник: 8.30-13.30 ч.; вторник: 13:00-17:00 ч.; сряда: 13:00-17:00 ч.; четвъртък: 8.30-13.30 ч.; петък: 13:00-17:00 часа.

Във Варна изследванията ще се провеждат в Регионална здравна инспекция, ет. 5, кабинет 501 от 21 до 25 ноември, при следния график: понеделник: 9:00-12:00 ч.; 12:30-16:00 ч.; вторник: 9:00-12:00 ч.; сряда: 9:00-12:00 ч.; 12:30 – 16:00 ч.; четвъртък: 9:00-12:00 ч.; петък 9-12 ч.; 12:30 до 16:00 ч.

В рамките на кампанията ще се проведат медийни събития и скринингови изследвания за ХИВ/СПИН в още четири града от страната – Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград, а на 9 декември в София ще се проведе експертна среща с лекари от цялата страна, работещи с пациенти, страдащи от ХИВ/СПИН.

Изследванията за ХИВ/СПИН и хепатит се провеждат с капка кръв от пръста или със слюнка, а резултатите излизат до 15 минути след пробовземането.

Факти за ХИВ/СПИН
  • В световен мащаб 36.7 милиона души живеят с ХИВ
  • Към декември 2015 г. – 17 млн. ХИВ-позитивни имат достъп до антиретровирусно лечение. За сравнение през 2010 г. едва 7.5 млн. души са имали достъп до терапия.
  • Към 2015 година – смъртните случаи, причинени от ХИВ са с 45% по-малко в сравнение с 2005 г.
  • Един от трима ХИВ-позитивни не знае за своето състояние
  • Над 50% от всички ХИВ-позитивни лица са разбрали късно за своя статус
  • Напредъкът в лечението на ХИВ/СПИН през последните 30 години превърна диагнозата от смъртна присъда в контролирано хронично състояние
Късната диагностика може да доведе до:
  • Повишаване на смъртността
  • Повишаване на заболеваемостта
  • Повишаване на разходите за здравната система

Лечение на ХИВ/СПИН

Съвременните постижения в лечението на ХИВ/СПИН могат да осигурят на хората, живеещи с вируса, добър живот за дълго време, стига да са били диагностицирани рано.

Доскорошната философия на лечението срещу СПИН беше то да започне при достигане на определени стойности на наситеност на вируса в организма, поради което десетки пациенти у нас трябваше да чакат месеци, за да отговорят на критериите.

През юни 2016 година Министерство на здравеопазването прие ново Методическо указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция и вече всеки диагностициран може да започне своето лечение. По този начин се подобрява качеството на живот и се предотвратява разпространението на инфекцията.

Диагностика

Късната диагностика води до повишаване на разпространението на ХИВ/СПИН, повишаване на смъртността и повишаване на разходите за здравната система.

Много от хората се притесняват да се изследват поради страх от резултата, стигма и дискриминация при наличие на положителен резултат.

Проучване показва, че 95% от хората биха приели да си направят тест за ХИВ/СПИН, ако медицински специалист им го предложи.

У нас изследвания за ХИВ/СПИН могат да се направят в почти всяка лаборатория, както и да се закупят от аптека. Изследванията може да се направят с венозна кръв, кръв от пръста или със слюнка. Тестването струва около 20 лв.

Всички желаещи могат да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в 19 кабинета в цялата страна. Допълнителна информация можете да намерите ТУК: