Начало - Актуално - за НПО - Безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН започват от 14-ти февруари в РЗИ Велико Търново

Актуално :: за НПО

По повод 14-и февруари от утре (вторник) до изчерпване на количествата в Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на РЗИ Велико Търново (ул. "Никола Габровски" №23) ще се провеждат безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН. Всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 09:00 до 16:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

В рамките на инициативата за безплатен скрининг във Велико Търново екипът на местната РЗИ проведе и две изследвания за ХИВ/СПИН на терен – в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и в СУ „Емилиян Станев“, като целта на акцията бе и образователна с цел запознаване на подрастващите с рисковете от сексуално предавани инфекции и начините за превенция.
Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на РЗИ Велико Търново, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Тези, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки.

Безплатните изследвания са съвместна инициатива на РЗИ Велико Търново и Национална пациентска организация (НПО) и са част от скринингова и информационна кампания, стартирала по повод Световния ден за борба със СПИН (1 декември) и Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит (18-25 ноември).

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ХИВ/СПИН и дейността на НПО, може да получите на горещата телефонна линия - 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:30 ч.) и на сайта www.npo.bg.

Допълнителна информация:
• В световен мащаб 36.7 милиона души живеят с ХИВ
• Към декември 2015 г. 17 млн. ХИВ-позитивни имат достъп до антиретровирусно лечение. За сравнение през 2010 г. едва 7.5 млн. души са имали достъп до терапия.
• Към 2015 година – смъртните случаи, причинени от ХИВ са с 45% по-малко в сравнение с 2005 г.
• Един от трима ХИВ-позитивни не знае за своето състояние
• Над 50% от всички ХИВ-позитивни лица са разбрали късно за своя статус
• Напредъкът в лечението на ХИВ/СПИН през последните 30 години превърна диагнозата от смъртна присъда в контролирано хронично състояние
• Късната диагностика може да доведе до:
 o Повишаване на смъртността
 o Повишаване на заболеваемостта
 o Повишаване на разходите за здравната система

В България, по данни на Министерство на здравеопазването, хората живеещи с ХИВ/СПИН в България са 2 383 души, като над 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирани по сексуален път. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.