Начало - Актуално - за НПО - Уведомление за Решение на УС на НПО от 24.07.2017 г.

Актуално :: за НПО

Уведомление за Решение на УС на НПО от 24.07.2017 г.

На 24 юли 2017 г. УС на НПО разгледа Становището на Етичната комисия към организацията, която беше сезирана във връзка с възникнал етичен казус между сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ от една страна и Национална пациентска организация и нейни членски организации, от друга.

След обстойно разглеждане на Становището на Етичната комисия, след анализиране на всички факти, взимане под внимание на представените материали и отчитайки публичното огласяване на недоказана информация, която създава възможност за превратно представяне на действителната фактическа обстановка, УС на НПО взе решение, базирано на следните мотиви:

Мотиви за решението
1. Етичната комисия е констатирала нарушения, заложени в Етичния кодекс на сдружение „Национална пациентска организация“, в частта: „Отношенията между членовете на Националната пациентска организация се основават на принципите на взаимно доверие, уважение, толерантност, етичност, лоялност, сътрудничество и взаимопомощ [...] Член на Националната пациентска организация или на неин ръководен орган няма право под каквато и да е форма да използва положението си в организацията за получаване на собствени облаги или облаги за ръководената от него организация, както и да извършва действия, водещи до уронване на авторитета на организацията или на неин член.“
2. Констатирани са нарушения на: чл. 26, т. 5, на Устава на НПО, съгласно който „всеки член е длъжен да работи за доброто име на Сдружението и да не използва членството си за постигане на цели, противоречащи на неговия устав.“

С оглед на гореизложеното, УС на НПО взе следното решение:

Със своите действия сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ е нарушило установените в НПО етични правила и норми, поради което на основание на чл. 15, т. 9, чл. 27, ал. 1, т. 3 и 5, както и чл. 27, ал. 2, УС на НПО, изключва като член на Национална пациентска организация сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

С уважение, УС на НПО