Румяна Величкова

Заместник-директор

Румяна Величкова завършва Факултета по журналистика и масова комуникация към  СУ „Св. Климент Охридски“ през 2004 г. със степен „бакалавър“, специалност „Книгоиздаване“, а година по-късно придобива и степен „магистър“ по публична комуникация. Успоредно с това си образование, записва и завършва и втора висша специалност – „Културология“, към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

След като работи близо три години в книгоиздателския сектор като технически редактор и коректор, професионално в сферата на PR и рекламата навлиза през 2008 г. с работата си в една от най-известните агенции за PR и реклама в страната.

В Национална пациентска организация работи от самото й основаване в началото на 2010 г. като PR експерт и мениджър проекти. С нарастването и развитието на мрежата на НПО, както и на Секретариата на сдружението, организационните функции на Румяна Величкова постепенно прерастват в ръководни и от 2014 г. тя заема позицията заместник-директор.

• icon
Александър Миланов

Програмен мениджър

Александър Миланов се присъединява към Националната пациентска организация през м. март 2018 г. В НПО той отговаря за развитието на политики, програми и проекти, насочени към застъпничеството за правата на пациентите, както и за предоставянето на подкрепа, която насърчава укрепването на пациентските неправителствени организации, членове на мрежата.

Александър Миланов е клиничен социален работник, като до февруари 2018 г. управлява Центъра за немедицинска грижа в „Аджибадем Сити Клиник“ УМБАЛ. Има опит в управлението на различни застъпнически проекти и маркетирането на социални каузи. Работил е като маркетинг мениджър в голяма детска неправителствена организация, консултирал е и УНИЦЕФ. Пет години е бил експерт по връзките с обществеността в Българската стопанска камара.

От 2010 г. подкрепя доброволно Националната асоциация за приемна грижа. Има интереси в областта на човешките ресурси и управлението на таланта, социалния пиар и маркетинга.

Притежава квалификация и опит като водещ одитор по корпоративна социална отговорност.

Членува в Дружеството на практикуващите връзки с обществеността към Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Д-р Иван Вецев

Експерт “Достъп до лечение”

Д-р Иван Вецев е роден на 14 септември 1985 г. в гр. София.

Завършва средно образование в ПМГ “Добри Чинтулов” град Сливен, след което през 2004 г. започва да следва медицина в Медицински университет – София. Още като студент започва активно да изгражда своя професинален опит в сферата на здравеопазването.

До дипломирането си като лекар в края на 2010 г. д-р Вецев е участвал в разписването и реализацията на редица здравни кампании и проекти, насочени към социалнозначими заболявания и проблеми в здравеопазването, като освен че е заемал различни позиции в неправителствени организации, е работил и за фармацевтични компании.

Към настоящия момент съвместява активна практика като лекар и изпълнява длъжността експерт „Достъп до лечение“ (Access officer) в Национална пациентска организация.

Мария Чанева (в майчинство)

Старши мениджър "Проекти"

Мария Чанева завършва Софийския университет през 2005 г. със степен „бакалавър“ по специалността „Социология“, паралелно с работата си като сътрудник в Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики. Продължава обучението си в същия университет и през 2007 г. се дипломира като магистър по „Връзки с обществеността“.

В сферата на медицинския PR и реклама навлиза през 2009 г. с работата си в специализирана агенция.

Става част от екипа на Национална пациентска организация от август 2011 г. като експерт по връзки с обществеността. Към момента тя e старши мениджър „Програми и проекти”.

В рамките на дейността си в сдружението отговаря за реализирането на редица програми и проекти, сред които програмата „Университет за пациенти”, Националния конгрес на пациентските организации, кампанията за сърдечносъдовите заболявания, официални събития и срещи с институции и други.

Весела Маврова

Експерт "Програми и проекти"

Весела Маврова завършва ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково с профил „Информационни технологии с английски език“, а заради влечението си към журналистиката следва в Университета за национално и световно стопанство – София, където се дипломира със степен „бакалавър“ по Медии и журналистика през 2017 година. Година по-късно придобива с отличие степен „магистър“ по Връзки с обществеността в същия университет.

Част от професионалния ѝ опит включва работа в PR отдела на една от транспортните фирми в България, както и в една от големите PR агенции в страната.

Като силен привърженик на благотворителните и доброволческите инициативи, тя е била член на Български младежки червен кръст – гр. Хасково и клуб „Ротаракт“, където активно взема участие в организацията и провеждането на множество кампании и прояви в полза на обществото.

През месец март 2019 година става част от екипа на Национална пациентска организация.

Александър Христов

Експерт "Международни програми и проекти"

Александър Христов е част от международния отдел на НПО от Май 2017. Той отговаря за комуникацията, инициативите, проектите и участията свързани с чуждестранните партньори на организацията. Преди това завършва Югозападен университет, специалност „Социология“ с отличие, занимавайки се с редица извънкласни дейности. От там идва и личния му интерес към социалната теория и философията.

В свободното си време обича също така да пътува, спортува и танцува.

Лиляна Чавдарова-Яначкова (в майчинство)

Координатор на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване

От началото на 2016 г., Лиляна Чавдарова-Яначкова е програмен и проектен координатор на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване.

В рамките на тази длъжност, тя координира активностите на политическо и административно ниво във връзка с проекти, събития, работни срещи, конференции, официални документи, становища и др. В допълнение, тя е ключов представител на организацията на срещи, свързани с дейностите на организацията. Лиляна координира комуникационните и подпомага финансовите дейности на организацията. Тя е основно звено за връзка и координация на дейностите, свързани с работата на неформалната група за достъп до качествено здравеопазване в Европейския парламент.

Във връзка с предходно заеманата позиция като мениджър по политически въпроси на Европейската асоциация на пациенти с чернодробни заболявания за период от 3 години, Лиляна е работила в сферата на превенция, лечение и повишаване на обществената ангажираност на обществото по въпросите на чернодробните заболявания.

Лиляна има квалификационна степен „бакалавър“ по специалност „Международни отношения“ (Hult International Business School, Великобритания) и квалификационна степен по социални и политически науки (Бирмингамски университет, Великобритания).

Тя има допълнителни професионални квалификации в сферата на клинични проучвания и ОЗТ, чернодробни заболявания, хепатити и Microsoft Excel.

Ани Арутюнян

Координатор „Застъпничество и здравни политики“

E-mail: ani.a@npo.bg

Ани Арутюнян е координатор „Застъпничество и здравни политики“ в Национална пациентска организация и докторант по политически науки в Университета за национално и световно стопанство – София.  Заемала е различни длъжности в неправителствени организации, свързани с правата на хората, включително е била и асистент по закрилата на бежанци и мигранти в Центъра за правна помощ в България. Притежава богат опит в сферата на бежанското право и работата с търсещи закрила у нас. Нейните интереси са насочени към гарантирането на правата на пациентите, пациентските политики, както и достъпа до лечение у нас и в чужбина. Ани Арутюнян владее руски, английски и арменски език.

Лина Ернандес

Координатор на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване

Телефон: 0879 44 99 83
Email: lina@eupatientaccess.eu

Лина Ернандес се присъединява към екипа на НПО в края на 2018 г., заемайки позицията „Координатор на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване“ (PACT). Тя координира и отговаря за всички въпроси, свързани със секретариата на организацията и е тясно ангажирана с планирането и организирането на събитията на PACT.
Лина учи „Психология“ в продължение на две години в университет Javeriana в Богота, Колумбия. След това завършва специалност „Медицина“ в Плевенския медицински университет и магистърска степен по „Глобално здравеопазване“ в Maastricht University.
Миналото на Лина е свързано с участия в множество социални каузи и работа в областта на грижите за възрастни хора, женското репродуктивно здраве, психичното здраве на конфликтни деца и общественото здравеопазване. Тя има богат мултикултурен, медицински и социален опит. Говори свободно английски, испански и български език, а френски владее на основно ниво.

Цветан Йорданов

Експерт "Здравна информация"

Email: callcenter@npo.bg

Цветан Йорданов завършва средното си образование в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, гр. Варна, с хуманитарен профил – френски/ английски език през 2014 г., като същата година, при отлично представяне и успешна кандидатстудентска кампания, започва да следва „Медицина“ в МУ-Варна. След приключване на предклиничния курс на обучение и преместване, той продължава следването си и към момента е редовен студент, пети медицински курс, в МУ- София.

Още като ученик се присъединява към структурата на Български младежки червен кръст- Варна като доброволец и участва в организирането и провеждането на редица кампании и събития. Представя организацията на национално ниво като делегат в периода 2010 – 2012 г.

Трудовият му стаж включва работа в онкологичните екипи към отделенията по медицинска онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

През ноември месец 2018 г. се присъединява към екипа на Национална пациентска организация.