СНЦ „Усмивка”

Телефон: 0887 395 403
Факс:
Email: mitka_g@abv.bg

Реализирани от Сдружение „Усмивка” дейности през изминалите 2010-2011 г.

„Протегни ръка – стопли сърце”

В центъра за работа с деца „Миа Монтесори” (офис на Сдружението) бе организиран великденски празник-разпродажба в полза на хора с увреждания от Националния център за социална рехабилитация. Родители доброволци и техните деца поздравиха хората с увреждания, които им гостуваха и закупиха изработени от тях сувенири от подредената изложба.

Бургаско участие в „Българска мартеница за Гинес”

Родители и деца от „Усмивка” изработиха мартеници, за да се включат в националната инициатива „Мартеница за Гинес”. Част от мартениците те предоставиха на студенти по социална педагогика от Университет „Асен Златаров”- Бургас. Студентите продадоха мартениците на благотворителен базар в Университета и връчиха събраната сума на г-жа Георгиева с уговорка парите да бъдат използвани да се изведат на децата от дом „Щурче” в гр. Средец (дом за отглеждане на деца без родители) на разходка до морето и гостуване в Център „Миа Монтесори”. Предавателният протокол бе подписан в Областната управа, в присъствието на г-жа Златина Дукова, заместник-областен управител.

„Градът не спи”

Инициатива за деца с аутизъм. Децата и техните родители гостуваха в център „Миа Монтесори”. Заедно с деца и родители от „Усмивка” от подръчни материали изработиха модели на къщи, които ще бъдат използвани за рехабилитационна дейност в Ресурсния център за деца със СОП.

„Подари книжка – дари усмивка”

В рамките на кампанията на БНТ „Голямото малко четене” по инициатива на „Усмивка” децата от четири бургаски училища събраха 300 детски книги и ги дариха на бургаския дом „Ронкали” (дом за настаняване от семеен тип за деца лишени от родителски грижи). Като продължение на тази благотворителност се роди следващата инициатива.

„Усмихни се, чета за теб!”

Студенти педагози от Университет „Асен Златаров” четаха приказки на децата от „Ронкали”, а домакин беше Регионалната библиотека „Пейо Яворов”.

Инициативата „Усмихни се, чета за теб!” продължава през май и юни, когато доброволци от сдружението и деца от дом „Ронкали” ще четат на децата от дом „Щурче” в библиотеката на Университет „Асен Златаров” и ще показват куклен етюд. Особено радващо е желанието на децата от „Ронкали” да доставят радост на други деца.

Всички дейности са осъществени от доброволци и чрез собствено финансиране на сдружението. По своята същност те допринасят за насърчаване на родителите да участват в приобщаващи обществени инициативи в името на своите деца, за подобряване на ценностната среда и оздравяване на обществото чрез добри практики.

Сдружението си съструдници Национална Мрежа за Децата, Фице България, ФГУ

Повече информация за дейността на сдружението можете да откриете на www.ngousmivka.eu.