сеп.
17
пн
Столична община стартира скринингова програма за щитовидната жлеза от 17 септември 2018 г.
сеп. 17 – окт. 31 цял-ден

Столичната общинска здравна комисия прие днес програмата за скрининг на щитовидната жлеза, която ще стартира от 17 септември. Кампанията ще се проведе за първи път и ще обхване педагогическия персонал в училищата и детските градини към общината на възраст от 20 до 45 години.

Скринингови прегледи ще се провеждат в Първа МБАЛ – София EАД, Втора МБАЛ – София АД, Пета МБАЛ – София EАД  и 12 ДКЦ София, като е възможно на по-късен етап да бъдат добавени и други лечебни заведения. Скринингът включва ехографски преглед на щитовидната жлеза и лабораторно изследване на тиреостимулиращ хормон (TSH).

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират за проблема си. Статистиката говори, че у нас 24.4% от населението има възли в щитовидната жлеза, от тях 32.1% са жени, а 15.7% – мъже. 18,9%  са хората, които имат автоимунно тиреоидно заболяване (23% са жени и 10% –  мъже). 10,7 % са с нарушена функция на щитовидната жлеза като 6.2% са с хипофункция (намалена функция на жлезата) и 4.5%  са с хиперфункция (увеличена функция). „Заболяванията на щитовидната жлеза засягат както мъжете, така и жените, а голяма част от проблемите се дължат на късното им диагностициране“, отбеляза председателят на комисията д-р Веселин Милев.

Едновременно с кампанията за щитовидната жлеза ще стартира и скрининга на млечната жлеза, което общината финансира от 2015 година насам.

През септември тази година то ще бъде разширено и ще обхване нови целеви групи. Ще бъдат включени медицинските специалисти от училищните здравни кабинети, детските градини и самостоятелни ясли и кухни за детско хранене. В програмата за скрининг на рак на млечната жлеза, която организира общината, изследването се извършва въз основа на клиничен преглед и ултразвук. Прегледите се извършват в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология и Военномедицинска академия, Първа АГ „Света София“, Втора АГ болница „Шейново“, както и Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания.

Досега по тази програма са прегледани и изследвани общо 16 361 жени от различни целеви групи, като общински училища и детски градини, социални заведения, културни институти, общински транспортни дружества. В зависимост от случаите пациентите са насочени за терапия или последващо проследяване.

окт.
11
чт
Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в София @ гр. София, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
окт. 11 @ 2:00 pm – ное. 13 @ 4:00 pm
Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в София @ гр. София, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Скринингът е част от инициативата „Месец на хипофизната жлеза“ по повод Световния ден за борба със затлъстяването.

От 11 октомври до 13 ноември 2018 г. всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа лекари от Клиниката по неврохирургия ще консултират желаещите. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет. 1.  Хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение могат да направят това без направление, но с предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.

Затлъстяването е втората причина за смъртност в световен план

след тютюнопушенето. Освен неправилно хранене и недостатъчното движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза. Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.

Симптоми за наличието на хиповизни аденоми са: затлъстяване и покачване на телесното тегло

с над 20 кг., силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства. Намалено зрение, нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените, сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете, увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето, постоянна умора и слабост в мускулите. Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Св. Иван Рилски“ е най-голямата у нас. Разполага с 70 легла и 5 операционни зали и зала за ендоваскуларно лечение на съдови заболявания на мозъка. В Клиниката се намира Националният референтен център за ендоскопско лечение на хипофизните аденоми. Годишно в него се извършват 150-180 операции с ендоскопска техника.

източник: clinica.bg

окт.
25
чт
Лекционно обучение по „Сензорна интеграция – SIAT“ @ гр. София, Аджибадем Сити Клиник Токуда
окт. 25 @ 9:00 am – 1:00 pm
Лекционно обучение по „Сензорна интеграция – SIAT“ @ гр. София, Аджибадем Сити Клиник Токуда

На 25 октомври 2018 г., четвъртък, от 9:00 ч. фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Аутизъм днес“ организират лекционно обучение с практическа насоченост по „Сензорна интеграция – SIAT“.

Дата и час: 25 октомври 2018 г., четвъртък от 9:00 часа до 13:00 часа

Място: Аджибадем Сити Клиник Токуда

Лектор: Kristiane Kull Sadacharam, postgrad.USC-USA, SI ® trener USC, усъвършенствала сензорна интеграция ® Ayres клиника в Калифорния, ръководител на отдела за ерготерапия в Детски център Мюнхен, ръководител за усъвършенстване SIAT®.

Обучението е подходящо за специалисти, които в ежедневната си практика работят с деца със специални потребности – разстройства от аутистичния спектър и други развитийни разстройства, както и за родители.

СЕНЗОРНАТА ИНТЕГРАЦИЯ Е ПРОЦЕС НА ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАШИТЕ СЕТИВА.

Сензорната интеграция се занимава с това, как мозъкът обработва сензорната информация, постъпваща от различни сетивни модалности. Това включва пет класически сетива (зрение), (слух), тактилна стимулация (докосване), обонятелна стимулация (мирис) и (вкус). Има и други сетивни модалности, като вестибуларно сетиво (баланс и чувство за движение) и проприоцепция (чувство за собственото положение в пространството).
Важно е, информацията, постъпваща от различни сетивни модалности да бъде правилна. Самата сензорна информация е под формата на различни електрически сигнали, както и в различен контекст. Чрез сензорната интеграция мозъкът може да свърже цялата сензорна информация в съгласувано възприятие, въз основа на което е взаимодействието ни с околната среда.

Такса: 85 лв. –само за обучението по „Сензорна интеграция – SIAT“ на 25 октомври в Аджибадем Сити Клиник Токуда с лектор: Kristiane Kull Sadacharam, postgrad.USC-USA, SI ® trener USC, 
и
Такса: 120 лв. 
– за участие в двете обучения – на 15 октомври по „Приложен поведенчески анализ“ и на 25 октомври.

Данни за плащане:

Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“
IBAN: BG69RZBB91551032658308
BIC: RZBBBGSF
Райфайзенбанк България ЕАД

Подробна програма ще бъде изпратена на мейл на записалите се.
След заплащане е необходимо записване на email: invisible.bulgarian.children@gmail.com

За контакт и повече информация: тел. 0896699274, 0887366067

 

 

окт.
26
пт
VII Национален конгрес на НПО
окт. 26 @ 10:00 am – окт. 27 @ 5:00 pm

Информация за конгреса

Вече девета година Национална пациентска организация продължава мисията си да разработва здравни политики, да реализира кампании в помощ на пациента, да  го обучава и насърчава в грижата за собственото му здраве.

 

Един от приоритетните проекти на НПО е Националният конгрес на пациентските организации, който се превърна в ежегодното събитие, на което се събират всички организации под шапката на Сдружението, за да обсъдят актуалните теми с институциите, с експерти от областта на здравеопазването, съсловни организации, международни пациентски лидери, политици, представители на фармацевтичната индустрия и др.

 

През годините Конгресът се утвърди като значимо събитие в сферата на здравеопазването, на което от една страна се разискват приоритетните за пациентското движение теми, но и се поставят в дневния ред на институциите акцентите от областта на здравеопазването, които се дефинират на базата на дискусии, като се търсят взаимоизгодни решения за всички заинтересовани страни. 

 

Седмият конгрес на НПО ще се проведе в София и ще бъде на тема: „Бъдещето на здравеопазването в България“.

 

В контекста на текущите здравни и социални реформи в последните години основните акценти, които ще залегнат в дневния ред на събитието, и които са от изключително важно значение не само за пациентското движение, но и за всички граждани на страната ни, са:

 • развитието на здравноосигурителния модел,
 • електронно здравеопазване,
 • персонализирана медицина,
 • разширяване на извънболничната помощ и профилактика на хроничните заболявания,
 • биоподобните лекарства.

В рамките на специално обособени части от програмата ще бъдат организирани и допълнителни сесии за членовете на НПО, които да демонстрират добрите практики на техните организации, като тези, които ще имат възможност да представят проектите си, ще бъдат избрани чрез конкурс.

 

В края на събитието в меморандум ще бъдат очертани препоръките на пациентите, с цел подобряване на здравните политики на България и осигуряването на по-добро бъдеще на българския пациент.

 

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА

Логистична информация

Период за провеждане: 26-27 октомври 2018 г. (петък и събота) 

Място за провеждане: гр. София, в хотел Метрополитън****

Адрес: бул. Цариградско шосе 64, жк. Младост 1, София

Телефон на хотела: 02 424 7900

Важна информация относно реимбурсацията на разходите и настаняването:

 1. Националната пациентска поема разходите за настаняване, храна и транспорт за 2-ма представители от организация.

 2. Участниците ще бъдат настанени в двойни стаи, като бъдат разпределени в зависимост от половата им принадлежност.

 3. Конгресът ще стартира на 26 октомври от 10:00 часа. Ето защо е необходимо така да планирате пътуването си, че да пристигнете преди официалното начало на Конгреса.

Заявки за участие се приемат до 30 септември 2018 г.

Попълнете регистрационната карта тук.

Програма

Очаквайте!

Регистрационна форма

Конкурс


КОНКУРСЪТ

Инициативата има за цел да насърчи организациите членове на Национална пациентска организация да споделят своите практики, които подобряват благосъстоянието на пациентите и инвестират в пациентското движение у нас. Конкурсът дава възможност на организациите да представят свои проекти, като същевременно се създаде среда за обмен на добри практики и опит. По този начин ще се демонстрира ролята на национално представителните организации и техните членове като ефективен партньор в здравния сектор, който играе ключова роля за подобряване на системата.


КРИТЕРИИ ЗА ИНИЦИАТИВАТА:

 • Организацията, предложила практиката, да е член на НПО;
 • Инициативата трябва да е реализирана, а не да е текущ проект;
 • Инициативата да е насочена пряко към подобряване благосъстоянието на пациентите и/или общности от пациенти, като може да бъде за:
  • застъпничество и защита на правата на пациенти;
  • решаване на значими проблеми;
  • преодоляване на икономически и социални бариери и предизвикателства;
  • подобряване на социалното и икономическото състояние на пациентите;
  • популяризиране на заболявания и/или достъп до лечение;
  • подобряване достъпа до лечение на конкретно заболяване.
 • Инициативата да е реализирана в партньорство с поне една от следните заинтересовани страни: институции, национални или местни органи на управление, неправителствени организации, търговски дружества, фармацевтична индустрия, здравни експерти, медии.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ / СРОКОВЕ ЗА УЧАСТИЕ / НАГРАДИ

Всяка организация, която желае да се включи в конкурса, може да изпрати попълнения формуляр, приложен по-долу, до 30 септември 2018 г. на еmail: office@npo.bg и alexander.m@npo.bg

Предложените инициативи ще бъдат оценени от независимо жури, в което ще вземат участие представители на Етичната комисия на НПО, съсловни организации в сферата на здравеопазването, журналисти и представители на здравни институции и др.

Проектите ще бъдат представени в рамките на изложба по време на Седмия Национален конгрес на пациентските организации и ще бъдат презентирани в рамките на IV пленарна сесия: „Обмен на добри практики и ролята на национално представителната организация като ефективен партньор в здравеопазването”. Като допълнение към това те ще бъдат представени на интернет страницата на Сдружението и в бюлетина, който се разпраща до всички партньори.

Отличените организации и техните инициативи ще получат финансови награди както следва:

 • 1 място – 1000 лева
 • 2 място – 500 лева
 • 3 място – 300 лева

Наградите ще бъдат предоставени под формата на парично дарение, което да подкрепи дейността на организацията, насочена пряко към пациентската общност.

 


ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ