Новини и събития

Проектът за изграждане на Национален пациентски център беше одобрен на първа фаза от Национален доверителен екофонд

Проектът на Национална пациентска организация и Община „Подуяне“ беше одобрен в последните дни на 2016-та година на първа фаза от кандидатстване по проект към Националния доверителен екофонд.
Припомняме, че Столичен общински съвет предостави на Национална пациентска организация трети етаж от сграда (бивше училище) и физкултурния салон за безвъзмездно ползване за срок от 10 години. Помещенията бяха предоставени за изграждането на Национален пациентски център, който ще предоставя безплатни консултации за: изследвания, включване в програми за повишаване на здравната култура и менажиране на заболяването, юридически съвети, лечение в страната и чужбина, като успоредно с това ще създаде възможност за получаване на обратна връзка и осъществяване на активен диалог с гражданското общество.
Предвижда се Центърът да изпълнява различни програми, свързани с: интеграция на хора с увреждания, повишаване здравната култура на обществото, подобряване достъпа до безплатни изследвания, ранна диагностика и лечение на социално-значими заболявания, подобряване на здравните политики в страната, реализация на европейски проекти и инициативи на европейско и международно ниво.
За целта, в Центъра ще бъдат изградени: спортна площадка, адаптирана за нуждите на деца и възрастни със специални потребности, Център за семинари и обучения, Национален здравен информационен център, Здравна библиотека, адаптирана за незрящи хора, Национален център за развитие на здравния туризъм за пациенти от ЕС.
За реализацията на всички тези дейности обаче е нужно да се направи ремонт на сградата. Национална пациентска организация и Община „Подуяне“ кандидатстваха за нужните средства пред Национален доверителен екофонд и получиха одобрение на първа фаза от кандидатстването.
Национална пациентска организация изказва благодарности към всички свои парнтьори, спонсори и дарители, които повярваха в каузата и спомогнаха за приближаването към реализацията на проекта!

Зелените инвестиции - перспектива за устойчив бизнес

На 29 март БФБЛ дискутира приоритетите в екологията с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. „От частния сектор очакваме подкрепа за нашите политики и участие в устойчиви проекти, за да ускорим развитието на София като зелен град”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусията „Зелени инвестиции – бизнес възможности за социалноотговорните компании”, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Национална пациентска организация по-рано днес.

На събитието присъстваха и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която представи акценти в политиките на министерството, и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, който обяви проект за изграждане на Национален пациентски център – първата обществена „зелена” сграда.

Над 40 бизнес лидери взеха активно участие в срещата – висши мениджъри на водещи български и международни компании като „Адхок”, „АстраЗенека”, „Грийн Лайф Пропърти Дивелопмент”, „Девня Цимент”, „Денкщат”, дентална клиника „Петър Дучев, „ИнтерИмидж”, „Кока Кола България”, „Криейтив Солюшънс”, „Куадрант Бевъриджис”, „Майкрософт България”, „Макс Телеком”, „ММ Груп”, „M3 Комюникейшънс Груп”, „Сайтел България”, „Тангра”, „Тева”, „Телелинк”, „Хилтън София”, „Чериът Моторс”, „Шенкер”, „Ърнст и Янг България”, „Юник Естейтс”. На дискусията присъстваха Христиан Петров, изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), и Ева Митова, кмет на район Подуяне, която покани бизнеса да инвестира в екологични проекти на територията на района.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК