На 8 и 9 юни 2012 г., в София Принсес Хотел се състоя II-рият Национален Конгрес на пациентските организации, членове на НПО. Конгресът се организира от Национална пациентска организация за втора поредна година и беше посветен на 2 основни теми – Ден 1: Профилактика на социално значими заболявания и Ден 2: Фармакоикономика и оценка на здравните технологии.

Конгресът стартира на 8 юни в 13:00 часа, като приветствия бяха прочетени от името на г-жа Десислава Атанасова, министър на здравеопазването на Р. България, и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към НС. Лично приветствия поднесоха д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Български червен кръст, г-н Мирослав Ненчев, председател на Български фармацевтичен съюз и г-жа Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

В Конгреса взеха участие близо 100 представители на пациентски организации от цяла България, представители на съсловни организации, лидери на пациентски организации и експерти в съответните области.

Резултати от първия ден

Първата част от лекциите в Ден 1 беше посветена на профилактиката и ваксинопрофилактиката на рака на шийката на матката, мястото на пациентите при осъществяването на програма за рак на шийката на матката, както и дългосрочните стратегии в здравеопазването. В края на деня пациентите обсъдиха ползите от създаването на Национална програма за първична профилактика на рак на шийката на матката, отправиха препоръки за профилактика на заболяването и описаха начините, чрез които пациентските организации могат да се включат на местно ниво. В края на дискусията участниците в Конгреса гласуваха Меморандум с препоръки на пациентите за профилактика на рака на шийката на матката и други онкологични заболявания.

Резултати от втория ден

Вторият ден на Конгреса беше посветен на фармакоикономиката и фармацевтичната индустрия в България, влиянието на генеричната конкуренция върху цените и употребата на лекарства, механизмите за стимулиране на употребата на генерични лекарства, значението на пациента при взимането на решение в системата на здравеопазването, показано чрез различни европейски практики и примери. Втората част от лекциите беше посветена на конкретни заболявания: моделиране на дългосрочните резултати от подобряване на лечението на захарен диабет тип 2, анализ на бюджетното въздействие на високо активна антивирусна терапия при болни от СПИН, анализ разход-полза при ваксинация против хепатит В и др.

Дискусията в края на деня беше посветена на оценката на здравните технологии и участието на пациентите при вземането на решения за реимбурсация. В края на дискусията участниците гласуваха Меморандум, в който отправиха препоръки и се обединиха около идеята за оптимизацията и ефективното изразходване на обществения ресурс чрез разширяване и развитие на оценка на здравните технологии, които да са насочени не само към лекарствата, а и към останалите области на здравеопазването.

* * * * * 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ: КАМПАНИЯ "ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА И СЪРДЕЧНОСЪДОВ РИСК" 

Националният Конгрес на пациентските организации се провежда за втора поредна година, като миналогодишният конгрес се състоя в периода 15-17 април 2011 г. и беше посветен на Лекарствената политика.

Записвания за прегледите по кампанията „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск", които са част от втората поред Национална информационна и скринингова кампания, приключиха - часовете за всички градове са запълнени.

Благодарим ви за проявения интерес!

Кампанията „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск" е посветена на заболяванията на щитовидната жлеза и се организира с подкрепата на Мерк, по повод Международната тиреоидна седмица, която е от 21 до 27 май 2012, и по повод Международния тиреоиден ден, който се чества на 25 май.

Целта на скрининга е да бъдат прегледани хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група. Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, като те се срещат осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

[gallery columns="2" size="full" link="file" type="slideshow" ids="https://npo.bg/wp-content/uploads/2018/05/II-congress_pic-2.jpg|,https://npo.bg/wp-content/uploads/2018/05/II-Congress_pic-1.jpg|"]

Уважаеми колеги и партьори, поради големия интерес към презентациите от II-рия национален конгрес на пациентските организии, а и за ваше улеснение, презентациите от пленарните сесии са качени за изтегляне.

За да ги изтеглите, моля кликнете върху избраната от вас презентация.

Моля изтеглете програмата ОТТУК.

I-ва пленарна сесия

II-ра пленарна сесия

III-та пленарна сесия

Ден втори

II-ра пленарна сесия

III-та пленарна сесия