• icon
Лекарства без граници за българските пациенти

Стартира нова съвместна инициатива между Национална пациентска организация (НПО) и водещото социално-здравно предприятие ТheSocialMedwork. Тя ще позволи на българските пациенти, страдащи от сериозни заболявания като рак на гърдата, левкемия и Паркинсон, да получат достъп до иновативни и животоспасяващи лекарства преди да бъдат налични в България. По искане на болниците в рамките на утвърдените нормативни рамки, ТheSocialMedwork ще може да доставя лекарства, които не са регистрирани на българския или европейския пазар, но са налични в която и да е точка на света, като например САЩ. Досега достъпът до тези лекарства за българските пациенти беше затруднен, което илюстрира най-ниската стойност на медицинска употреба на тези лекарства сред страните от Европейския съюз. Тази нова здравна инициатива цели да трансформира системата за достъп в България като подсигури такъв до утвърдени медицински медикаменти от САЩ и Европа.

При наличие на лекарско предписание и посредством своята онлайн платформа, базираното в Амстердам предприятие – ТheSocialMedwork, подсигурява достъпа на пациенти и доктори до най-новите и иновативни лекарства, одобрени от Европейския съюз или САЩ. Екипът на TheSocialMedwork е съставен от здравни професионалисти, учени и адвокати, които имат експертни знания относно регулацията на лекарствата. Те постоянно се информират относно най-иновативните лечения по цял свят, доставяйки лекарства, произлизащи от оригинални производители, които са одобрени от реномирани агенции, като например Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Организацията може да достави медикаменти за пациенти от почти всяка държава в рамките на седмици от началното им одобрение. Тази платформа вече официално стартира в България, като това я прави първата страна за Централна и Източна Европа.

„Това са добри новини за българските пациенти“, каза председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърждиев. „В миналото българските пациенти трябваше да чакат твърде дълго преди да получат достъп до тези иновативни лекарства. Сега вече това се променя благодарение на тази инициатива“.

Основателят на TheSocialMedwork Шаак Винк сподели: „Не е нужно българските пациенти да чакат толкова дълго. Лекарствата са вече одобрени и са достъпни за останалите страни, тук не бива да бъде по-различно“. TheSocialMedworк е базирана в Холандия, но действа в страни по целия свят и вече е помогнала на пациенти от САЩ, Европа и Китай да получат достъп до потенциално животоспасяващи лекарства. „За нас България е водеща страна в усилията за засилване достъпа до лекарства в Централна и Източна Европа. Точно заради това избрахме България да бъде първият ни официален представител за региона“, сподели г-н Винк. Платформата има функция за превод, което позволява наличната информация да бъде четена на български език.

Тъй като предоставените лекарства са иновативни, те често са също така скъпи. Макар да има случаи, в които българските болници може да покрият разходите, се очаква по-голямата част от пациентите сами да заплатят медикаментите. Г-н Винк от TheSocialMedwork сподели: „Цените на тези лекарства са определени от фармацевтичната индустрия. За съжаление, ние не можем да ги променяме. Тъй като лекарствените продукти са нови и иновативни, тяхната употреба не е широко разпространена. Когато количеството се увеличи, цените е вероятно да паднат, което е и от първостепенна важност за TheSocialMedwork и нашите пациенти.“

Д-р Станимир Хасърджиев сподели: „Това е началото, но има още много път да бъде извървян. Все пак подобряването на достъпа до тези лекарства е движение в правилната посока. НПО продължава да работи върху понижаването на цените, за да спомогне подсигуряването на достъпа до лекарства за онези, които се нуждаят“.

Стартирането на новата инициатива е възможно вследствие на усилията, положени от Национална пациентска организация да подобри достъпа на българските пациенти до лекарства. НПО е също така един от основателите на пациентски ориентираното „Партньорство за достъп до качествено здравеопазване“ (PACT) – платформа, която свързва съответните здравно заинтересовани страни, подобрявайки достъпа до лекарства в Централна и Източна Европа. НПО е също така активен сътрудник в няколко други европейски форуми, свързани с темата за достъп до лекарства. Нейният председател д-р Станимир Хасърджиев посочи: „Подобряването на достъпа до лекарства е наш приоритет. В продължение на дълго време работим съвместно с други организации, за да го осигурим на българските пациенти.“

За повече информация посетете:

Ваксинирай! Защитавай!

Национална информационна кампания „Ваксинко“ се организира от Национална пациентска организация, съвместно с Български червен кръст, Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България  и под патронажа на Министерство на здравеопазването.

Цели на кампанията:

• Да предостави достъпна, достоверна и изчерпателна информация относно ваксините и ваксинопрофилактиката
  • Да даде възможност на родителите да задават своите въпроси по темата
  • Да покаже ползите от придържането към Задължителния имунизационен календар
  • Да информиране за опасностите при пропускане на задължителните имунизации
  • Да информира за възможностите за докладване на нежелани реакции

На този сайт ще намерите информация за:

• Заболяванията, които са ваксинопредотвратими
  • Производствения процес и безопасността на ваксините
  • Необходимостта от придържането към  Задължителния имунизационен календар на Република България.
  • Позитивите от препоръчителните имунизации, част от Препоръчителния имунизационен календар на Република България
  • Новости  при ваксините и ваксинопредотвратимите заболявания

Информационните материали на кампанията можете да видите тук:

Често задавани въпроси  История на ваксините  I  Новини
  • icon
Универсално покритие за всички до 2030 г.

През януари 2017 г. Европейският пациентски форум (ЕПФ) стартира голяма кампания за универсален достъп до здравеопазване. Универсалният достъп е дългосрочен приоритет на ЕПФ и неговите членове и целта е да се намери подход, който е ефективен за всички граждани и пациенти.

Тревожните цифри от последния доклад 1 „Здравето накратко” на Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OЕCD) показват, че разходите за здравеопазване на значителна част от пациентите не се покриват редовно. Това отразява основното послание на нашата кампания: Време е за промяна и действие!

Кампанията ще използва постигнатия политически напредък на ниво ЕС, като се основава на Целите за устойчиво развитие на ООН, призоваващи за Универсално здравно покритие за всички до 2030 г.

„Време е за съществени мерки, подобряващи ситуацията на пациентите в Европа. Призоваваме страните членки на ЕС да работят заедно за постигане на действително достъпни здравни и социални услуги”, заяви Марко Греко, председател на ЕПФ.

Гръбнакът на кампанията обхваща пет сфери на действие, които ще предизвикат разсъждения и ще насърчат изработването на мерки, постигащи Универсално здравно покритие за всички до 2030 г. Те включват:

• Осигуряване на качество в предоставянето на грижи в целия ЕС
  • Ангажимент към устойчиви инвестиции в здравеопазването
  • Насърчаване на достъпността на продуктите и услугите за здравеопазване
  • Осигуряване на достъп до холистична гама от здравни и социални услуги
  • Елиминиране на дискриминацията, с която пациентите се сблъскват в здравеопазването

Г-жа Никола Бедлингтън, генерален секретар на ЕПФ, подчертава: „Уникалният подход на нашата кампания ще ни позволи да постигнем напредък в много области на политиката, отнасящи се до универсалния достъп.” През следващите 12 месеца, с помощта на нашите членове и партньори в цяла Европа, кампанията ще начертае пътища към универсалното здравно покритие до 2030 г. и ще подкрепи страните членки в стремежа им към постигане на тази цел.

Присъединете се към нас, за да направим Универсалното здравно покритие реалност за пациентите в Европа!

#Достъп2030
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

За ЕPF

Европейският пациентски форум (ЕПФ) е основан през 2003 г., за да се гарантира, че пациентската общност инициира политики и програми, които оказват влияние върху живота на пациентите, за да доведат до промени, които ще им предоставят повече права, с което да бъдат равноправни граждани на ЕС.

ЕПФ в момента се състои от 67 члена, които представляват национални коалиции от пациентски организации и организации на пациенти със специфични заболявания, които извършват дейност на европейско равнище, и ЕПФ отразява гласа на приблизително 150 милиона пациенти, засегнати от различни хронични заболявания, в цяла Европа.

Визията на ЕПФ за бъдещето е всички пациенти с хронични и/или доживотни заболявания в ЕС да имат достъп до справедливо висококачествено и насочено към пациента здравеопазване и социална грижа.

Фокусът на стратегическите цели на ЕПФ е върху области като: здравна грамотност, изготвяне и предоставяне на здравни услуги, участие на пациентите, предоставяне на повече права за пациентите, устойчиви пациентски организации и недопускане на дискриминация.