ХОББ

Снимка


Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е сред най-разпространените хронични заболявания при пушачи над 45 години и една от водещите причини за смърт. Въпреки това, болестта остава неразпозната и първоначалните симптоми се приемат за нормални – например т.нар. „пушаческа кашлица”.

Макар ХОББ да не е напълно лечим, ранната диагноза и съвременното лечение могат съществено да повлияят на хода на заболяването, като намалят ускорената загуба на белодробна функция. При правилна и навременна диагноза, лечението на пациентите с ХОББ води до значително намаляване на задуха, усложненията и необходимостта от болничен престой, като същевременно се повишава качеството на живот.

Това предполага заболяването ХОББ да бъде контролирано чрез непрекъснато внимание и лична отговорност от страна на пациента към собственото му здраве. Точно затова е важно пациентите с ХОББ да бъдат обучавани по заболяването си – за да могат те да упражняват непрекъснат контрол, да спазват стриктно лечението, да приемат предписаните им медикаменти, да контролират рисковите фактори и да ги избягват.

Това е и една от целите на Национална пациентска организация, която се насочи към този проект. През месец октомври 2013 г. стартира факултет „ХОББ” в рамките на програмата „Университет за пациенти”. Основен елемент от факултета ще бъде реализирането на обучителна програма, която ще се провежда чрез индивидуални обучителни беседи от специалисти пулмолози.

Като съпътстващи активности ще бъдат провеждани: прозвъняване на пациентите от колцентъра на НПО (на първия и на шестия месец след направеното обучение) и провеждането на безплатна контролна беседа още на първия месец, с цел проследяване на състоянието и необходимост от промени в терапията.

В програмата участват 51 пулмолога от градовете: Благоевград, Бургас, Варна, Велинград, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Разлог, Самоков, Сандански, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Тетевен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Принцип на обучението в рамките на факултета

Обучението на пациентите ще се провежда на базата на индивидуални обучителни модули, провеждащи се от специалисти пулмолози. Обучителните беседи започват от 21 октомври и ще продължат 2 месеца.

След като премине обучението в кабинета на лекаря, пациентът попада в една система за проследяване на състоянието. Основно звено в тази система е действащ специализиран колцентър, обслужван от медицински лица, който ще направи 2 прозвънявания на включените в програмата пациенти – на първия и на шестия месец след първоначалното обучение.

Целта е да се следи дали пациентът се придържа към назначеното лечение, дали има проблеми и дали е доволен от направеното му обучение. По този начин се забелязват и се отчитат всякакви промени, които могат да окажат влияние върху подобряването на здравословното състояние на пациента.

След първоначалната обучителна беседа пациентът ще премине през безплатен контролен преглед на 1-я месец. 

Всеки обучен пациент по програмата получава

В рамките на обучителната беседа, лекарят предоставя на пациента информационен материал – обучителна книжка, в която е предоставена на разбираем за пациента език цялостна информация за ХОББ, начините за лечение и контролиране на заболяването.

След края на първия месец на всеки пациент ще бъде дадена възможност да му бъде направена безплатна контролна беседа при лекуващия го лекар, за да се отчетат евентуални проблеми и недостатъци на досегашното лечение.

На гърба на талона са посочените месеците, в които пациентите трябва да посетят лекаря си за безплатната контролна беседа.

Задухът е често срещан симптом при ХОББ.Задух е усещането за недостиг на въздух или затруднено дишане. Причината за това е, че Вашите бели дробове трябва да работят по-усилено от обикновено, за да можете да вдишвате и издишвате. Медицинският термин за задух е диспнея.

В ранните стадии на ХОББ задухът може да се прояви при извършването на дейности, изискващи допълнителни усилия. Това могат да бъдат дейности, като изкачване или бягане по стълби. С напредване на заболяването задухът може да бъде причинен от обичайни ежедневни активности, като обличане на дрехи и поддържане на ежедневен тоалет.

Задухът може да Ви причинява дискомфорт, но това не трябва да се отразява на Вашата физическа активност. Стремежът да избегнете задуха като ограничите Вашата активност може да влоши състоянието Ви. Това води до още по-засилено усещане за задух.

Може да смятате, че заради задуха си не трябва да правите упражнения, но е важно да знаете, че редовното физическо натоварване в действителност ще допринесе за постепенно облекчаване на задуха.

Причини за задуха

ХОББ включва два основни компонента – хроничен бронхит и белодробен емфизем. 

 • Хроничният бронхит се определя като наличие на възпаление в дихателните пътища, в резултат на което се получават кашлица и храчки, продължаващи не по-малко от 3 месеца в две последователни години. При хроничния бронхит настъпва преструктуриране на стената на дихателните пътища, вследствие на което се стеснява отвора (лумена) на бронхите. Това води до трайно ограничение на въздушния поток в тях,затруднява вдишването и издишването, и води до усещане за задух.
 • Емфиземът засяга малките въздушни кухини в края на въздухоносните пътища (алвеоли). При емфизем въздушните кухини са увредени или унищожени и не могат да се възстановят. По-малкият брой въздушни кухини е причина за намаление на количеството вдишван кислород, достигащ до кръвообращението. Това води до поява на задух на по-късните стадии от развитието на ХОББ. Емфиземът води до загуба на еластичност на белите дробове. При това състояние въздухът не може да излезе и се задържа в белите дробове. Дробовете не се изпразват напълно при издишване. Това може да доведе до прекомерно разширяване на белите дробове (хиперинфлация). Добър пример за това състояние е да се опитаме да вкараме въздух в балон, който вече е пълен. Дишането при емфизем изисква по-усилена работа от страна на белите дробове.

И двата компонента на ХОББ водят до затруднено вдишване и издишване и създават усещане за задух.

Тютюнопушенето е основната причина за възникването на ХОББ. 90 % от заболелите са настоящи или бивши пушачи.Пасивното (вторично) пушене уврежда в значителна степен белодробната функция и също е важна предпоставка за развитие на заболяването.

Замърсения въздух е друг фактор, който може да доведе до поява на ХОББ. Наличието на прах, CO2, влажен и студен въздух на работната среда е причина за чести бронхо–пулмонални инфекции, а оттам и възможност за развитие на ХОББ.

Дефицит на алфа1 – антитрипсин - това е единствения генетично обусловен фактор за развитието на ХОББ. Алфа1 – антитрипсинът е специален протеин (белтък), който предпазва тъканите от вредното въздействие, както на чужди, така и на собствени активни субстанции – ензими, токсини и т.н.

Бронхиалната хиперреактивност (близко до астма състояние) е друг фактор, който се свързва с поява на ХОББ. При всички случаи, съчетанието на тютюнопушене и гореизброените фактори, значително увеличава риска за изява на заболяването.

Запомнете!

ХОББ не е заболяване, което се изявява изведнъж. За появата на първите симптоми е необходимо продължителното вредно действие на гореизброените рискови фактори.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар винаги, когато почувствате нов симптом или ако симптомите Ви се влошат. Наблюдавайте в какви случаи се проявява задухът и колко продължава. Обърнете внимание и какво Ви кара да се чувствате по-добре или по-зле.

Предлагаме Ви списък на въпроси, които лекарят може да Ви зададе във връзка със задуха, затова обърнете внимание на следните неща: 

 • По кое време от деня обикновено се проявява задухът?
 • При изпълняването на какъв вид дейности чувствате задух?
 • От времето на последното Ви посещение при лекаря намалял ли е задухът, увеличил ли се е или се е запазил непроменен?
 • Налагало ли се е да прекратявате дейности поради затруднения с дишането или друг симптом?
 • Имали ли сте проблеми със съня поради задух или друг симптом?

Тази информация ще помогне на Вашия лекар в усилията му да облекчи Вашето състояние.

Винаги информирайте Вашия лекар при обостряне на заболяването:

 • Засилване на задуха
 • Засилване на кашлицата
 • Повишено отделяне на храчки
 • Промяна в цвета на храчките
 • Хрипове
 • Усещане за стягане в гърдите
 • Повишена температура 

Обострянията обикновено се причиняват от инфекция или вдишване на замърсен въздух. Но понякога причината не може да се установи.

Важно е да можете да разпознавате обострянето. Ранното лечение е ключ към успешно възстановяване. Много полезен в такива случаи е план на мерките, които трябва да предприемете при обостряне на заболяването. Посъветвайте се с Вашия лекар и набележете подходящия за Вас план за действие. 

Задухът е един от най-честите симптоми на ХОББ, но не всеки, страдащ от ХОББ, има този симптом. Другите често срещани симптоми са:

 • хронична кашлица
 • свиркащи хрипове
 • откашляне на храчки
 • усещане за стягане в гърдите
 • цианоза – синкавото оцветяване на кожата на лицето, устните, езика

За да поставят диагноза ХОББ лекарите извършват няколко изследвания на белодробната функция. Целта на тези изследвания е да се установи как работят белите дробове и степента на тяхното увреждане.

Едно от тези изследвания е измерване на нивото на ФЕО1. ФЕО1 е съкращение от Форсиран Експираторен Обем за 1 секунда. Това е общото количество въздух, което можете да издишате за 1 секунда след дълбоко поемане на въздух.

Да знаете нивото на ФЕО1 при ХОББ е толкова важно, колкото да знаете какво е Вашето кръвно налягане или ниво на холестерола. Ако не знаете колко е Вашият ФЕО1, попитайте Вашия лекар. 

Тестът за измерване на ФЕО1 се нарича спирометрия. Това е най-широко използваният и високо надежден тест за изследване на белодробната функция. Нивото на ФЕО1 се измерва с помощта на малък апарат, известен като спирометър. Това лесно изследване може да бъде направено в кабинета на Вашия лекар. Ето какво ще трябва да направите:

Стъпките в това изследване са:

 • Издишвате напълно
 • Поемете си много дълбоко въздух
 • Издишвате бързо цялото количество въздух от дробовете в спирометъра

Количеството издишан от Вас въздух и скоростта на издишване определят стойността на Вашия ФЕО1.

Важно!

Спирометричният тест се провежда на два пъти преди и след приемане на лекарство. 

Значение на Спирометрията

Стойността на ФЕО1 ще помогне на Вашия лекар в поставянето на диагноза ХОББ и изключване на други заболявания с подобни симптоми, например астма. Резултатите се сравняват с предвидените стойности за дробовете на здрав човек от Вашата възраст, раса, пол и ръст. Стойността на ФЕО1 се използва и за определяне тежестта на Вашето заболяване. 

Стадиите на ХОББ са четири:

 • Стадий І (лека форма)ФЕО≥80% от предвидената стойност
 • Стадий ІІ (умерена форма)50% ≤ ФЕО1 <80% от предвидената стойност
 • Стадий ІІІ (тежка форма)30% ≤ ФЕО1 <50% от предвидената стойност
 • Стадий ІV (много тежка форма)ФЕО1 <30% от предвидената стойност
 • или ФЕО1 <50% от предвидения, плюс хронична дихателна недостатъчност

Колкото по-ниска е стойността на Вашия ФЕО1, толкова по-тежка е формата на ХОББ!

Важно!

Хората с ХОББ издишват по-бавно и по-малко количество въздух в сравнение с хора без ХОББ.

Други незаменими методи на изследване са: 

 • Образна диагностика – рентгенова снимка или КАТ. Те са незаменими при разкриване на емфизем и хронични бронхиални изменения.
 • Кръвни изследвания - кръвно-газов анализ, пълна кръвна картина
 • Микробиологични изследвания на храчка или бронхиален секрет

Всички тези методики допълват диагнозата и спомагат най-адекватния терапевтичен подход към ХОББ.

Целта при лечението на ХОББ е да се подобри функционирането на белите дробове и да се предотврати появата на изостряне и усложнения на състоянието. В тази насока, спирането на тютюнопушенето и прекъсване контакта със замърсители на въздуха са първите и основни стъпки в лечението на ХОББ.

В зависимост от тежестта на заболяването и симптомите, лечението на ХОББ може да се променя с течение на времето. Съществуват два основни вида лечение на ХОББ: спасителна терапия (или терапия при нужда) и поддържащо лечение. 

Спасителна терапия (при нужда)

 • Краткодействащи лекарства за инхалиране, които осигуряват бързо облекчаване на симптомите (задуха) при необходимост 
 • Не се използват редовно, а само при нужда
 • Имат продължителност на действие 4-8 часа

Поддържащо лечение:

 • Дългодействащи лекарства за инхалиране, приемани всеки ден, независимо от това дали имате дихателни симптоми
 • Обикновено се инхалират веднъж или два пъти дневно
 • Имат продължителност на действие между 12 и 24 часа

Най-широко използваните лекарства за поддържащо лечение са инхалаторните бронходилататори и кортикостероиди. 

Бронходилататори

Бронходилататорите са основната група лекарства, изполвани за облекчаване на симптомите на пациентите с ХОББ. Най-разпространените бронходилататори са β2-агонистите, анти-холинергичните медикаменти и метилксантините. Те се използват самостоятелно или в комбинация с други лекарства. Бронходилататорите спомагат за разширяването на дихателните пътища и подобряват дихателната функция и симптомите на ХОББ. Те също така водят до повишаване на ФЕО1 (форсирания експираторен обем за 1 секунда), който се измерва чрез специален тест, наречен спирометрия, от Вашия лекуващ лекар. 

Бронходилататорите могат да доведат до подобрение на:

 • Дишането
 • Качеството на живот
 • Съня (намаление на броя на събужданията през нощта)
 • Физическата активност
 • Намаление на честотата на обострянията

Редовното лечение с дългодействащи инхалаторни бронходилататори е по-ефикасно и удобно в сравнение с лечението с краткодействащи инхалаторни бронходилататори. 

Инхалаторни кортикостероиди 

"Златният стандарт" при лечението на астма, се използва също и в терапията на ХОББ. Въпреки широкото им разпространение, ползата от тези медикаменти при това заболяване е спорна. Те не забавят прогреса на ХОББ, но намаляват честотата на изострянията и подобряват качеството на живот

С прогресирането на ХОББ можете да почувствате все повече задух. Вашият лекуващ лекар може да вземе решение за комбиниране на повече от едно лекарство, добавяне на друг, различен бронходилататор или друг тип поддържащо лечение, с цел подобряване на дихателната функция.

Други лекарства

Ако ХОББ се влоши, Вашият лекуващ лекар може да вземе решение за комбиниране на различни видове лекарства. Лечението с инхалаторни кортикостероиди (ИКС) е за пациенти с по-тежки стадии на ХОББ и/или чести обостряния (екзацербации). Редовното лечение с ИКС води до:

 • Намаляване на честотата на обострянията
 • Подобрение на общото състояние

В допълнение към инхалаторните бронходилататори и ИКС съществуват комбинирани лекарствени продукти, както и медикаменти, приемани през устата.

 • Муко и секретолитици – препарати за втечняване на жилавия секрет в запушените бронхи.
 • Антибиотици – развитието на ХОББ е свързано почти винаги с риск от инфекция на увредените бели дробове. Ето защо, понякога се налага антибиотична профилактика, с оглед избягване на усложнения.
 • Кислородолечение – намира основно приложение при изострени състояния, както и при тежки форми на ХОББ.

Как да получите максимума от своето лекарство?

Упражнявайте се с употребата на Вашия инхалатор пред лекуващия Ви лекар или медицинска сестра, за да сте сигурен, че го използвате правилно. Следвайте инструкциите за употреба на инхалатора и питайте лекуващия си лекар за съвет как да проверявате и да сте сигурни, че сте приели напълно дозата от лекарството. 

Редовният прием на предписаното ви лекарство е едно от най-добрите неща, които можете да направите за Вашите дробове при заболяване като ХОББ. Ако не го приемате според предписанията на лекуващия Ви лекар рискувате влошаване на заболяването си!

Дори и да не усещата пряко ефекта от приема на поддържащото лечение е изключително важно да го приемате регулярно (според предписанията на Вашия лекар), защото то помага на Вашите бели дробове да работят правилно. Ако имате някакви въпроси или притеснения по отношение на приеманото инхалаторно лекарство, не се колебайте да попитате Вашия лекуващ лекар за това. Лекарството ще помогне на Вашите бели дробове, но то е само част от Вашето лечение. Направете всичко възможно, за да поддържате добър здравен статус, за да имате по-добър живот.  

Провеждайте лечението редовно, без пропуски

Наред с физическата активност, хранителния режим и непушенето, спазването на предписаното от Вашия лекар е важна част от лечението на симптомите на ХОББ.

Да се живее с ХОББ може да бъде трудно. Неспазването на лечението или пропускането на прием на лекарството се случва не само при Вас. Ако имате проблеми със спазването на лечението на ХОББ, обсъдете ги с Вашия лекар, за да може той/тя да Ви помогне. Това е важно, тъй като пропуските в лечението могат да влошат дихателните симптоми, да доведат до по-чести приеми в болница и да влошат общото Ви състояние.

ХОББ не може да се излекува, но може да бъде предотвратена.

Превенцията на това заболяване включва основно:

 • отказ от тютюнопушене,
 • избягване на пасивното пушене,
 • пребиваването на замърсен въздух,
 • редовна профилактика и ранно лечение на респираторните инфекции
 • здравословното хранене
 • физическата активност
 • предотвратяване случаите на обостряне
 • спазване на лечението
 • забавяне на увреждането на белите дробове

Прекратяването на пушенето е най-ефективният начин за забавяне загубата на белодробна функция при ХОББ. Спирането на пушенето е от полза дори и при хора с тежка форма на ХОББ. 

Именно спирането на цигарите допринася за: 

 • Забавяне на увреждането и загубата на белодробната функция при ХОББ 
 • Намаление и/или спиране на отичането или възпалението на въздухоносните пътища
 • По-продължителен живот

Обсъдете с Вашия лекар мерките (стъпките), които трябва да предприемете за спиране на пушенето.

Внимание!

Никога не е твърде късно да спрете да пушите! Продължителността на живот на пациентите, спрели пушенето, се удължава с до около 8 години.

 Редовната физическа активност има много ползи и тя може:

 • да намали пристъпите на задух;
 • да съкрати болничния престой;
 • да понижи кръвното налягане;
 • да намали тревожността и депресията;
 • да намали честотата на инфекции;
 • да подобри кръвообращението;
 • да повиши енергията при изпълнение на ежедневните дейности;
 • да укрепи сърцето и мускулите;
 • да подобри съня;
 • да Ви помогне да намалите телесното си тегло.

Запомнете!

Редовната физическа активност допринася за укрепване на състоянието Ви и облекчава дишането.

Здравословният начин на хранене е важен за всеки, особено за хората с ХОББ. Вашето тяло се нуждае от гориво под формата на храна за извършване на дейности като дишането. Ако страдате от ХОББ Вашето тяло се нуждае от допълнителна енергия. Можете да направите много неща за осигуряване на необходимите хранителни вещества и за поддържане на здравословно тегло:

 • Пийте големи количества течности, които не съдържат кофеин или алкохол;
 • Яжте храни с високо съдържание на целулоза, като зеленчуци и пълнозърнести храни;
 • Не консумирайте много сол, заменете я с подправки;
 • Избягвайте храни, причиняващи образуване на газове и подуване на корема (газирани напитки или пържени храни)

Пациентите с ХОББ е важно да поддържат нормално телесно тегло (нито наднормено, нито под нормата). Попитайте Вашия лекар какво трябва да бъде Вашето идеално тегло и определете заедно подходящ хранителен режим и план за физическа активност, за постигане на желаното тегло!