Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб[1]. Тя не може да бъде профилактирана и предотвратена, но за щастие е лечима.

Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Ролята на очната леща е да пречупва светлината и така обектите се фокусират върху ретината и задната част на окото. Потъмняването на лещата се дължи на натрупването на големи непрозрачни и неразтворими молекулни агрегати, което води до невъзможност за предаване на ясен образ и следователно – до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“ – над 50% от хората над 65 години имат катаракта.

Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно. При развитието на катаракта, при някои пациенти се налага увеличаване на диоптъра за далечно виждане, други престават да ползват очилата за близко виждане, а трети виждат двойни образи, когато гледат само с едно отворено око.

Видове катаракта

1. Вродена катаракта. Тя може да бъде причинена от инфекция или възпаление по време на бременност и съществува още от раждането на детето. Децата с вродена катаракта имат намаляване на зрението, когато лещата е частично помътнена, частична и пълна загуба на зрението, когато лещата е изцяло помътнена.

2. Придобита катаракта. Най-често тя е резултат от напредването на възрастта, като бива 2 подвида: периферна (нар. още кортикална – централните части на лещата остават прозрачни дълго време, но периферно възниква потъмняване) и ядрена (нуклеарна - потъмняването започва от центъра на лещата). Други причини за поява на катаракта са травми в окото, следствия от други заболявания, употреба на лекарства.

[1] World Health Organization http://www.who.int/blindness/causes/priority/en/index1.html(Last accessed: 03.08.2016).