Остеопороза

Снимка


Слаба профилактика и късно диагностициране са сред проблемите на пациентите с остеопороза.

На 20 октомври, отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод Национална пациентска организация и Амджен България, съвместно с лекари експерти в областта, стартират информационна кампания „Счупеното НЕ винаги носи щастие! Остеопорозата МОЖЕ да бъде предотвратена!“, целяща да акцентира върху необходимостта от ранна диагностика и лечение на това социалнозначимо заболяване.

В рамките на кампанията са предвидени редица информационни инициативи, една от които е онлайн обучителен уебинар по темата, който ще се проведе на 20 октомври 2022 г. (четвъртък) от 16:00 ч. и ще се излъчи на страницата на Национална пациентска организация (1) Национална пациентска организация (НПО) | Facebook.

В събитието ще вземат участие доц. д-р Пламен Попиванов, д.м, началник Отделение по клинична дензитометрия и д-р Наталия Темелкова, Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“. В рамките на инициативата ще се представи информация за заболяването, рисковите фактори, рисковите групи, начините за превенция и лечение. Ще се обърне внимание на икономическия и социален аспект на заболяването, както и трудностите, които ежедневно съпътстват живота на пациентите с остеопороза. В рамките на събитието ще се даде възможност на онлайн аудиторията да зададе своите въпроси към двамата експерти.

Информационната кампания, която ще се реализира в социалните канали на Национална пациентска организация и в страницата „Университет за пациенти“, ще обърне внимание върху сериозността на остеопорозата, определяна едно „Тихата болест“. Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намаляване на масата на костното вещество и влошаване на костната тъкан, което преминава безсимптомно.

На всеки 3 секунди в света се случва по една остеопорозна фрактура. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месец поради обездвижване и като последващ проблем – развитие на пневмония. Голяма част от пациентите остават с трайна инвалидност и с необходимост от чужда помощ и грижи.

Международната фондация по остеопороза е отправила призива „Стъпка напред за костно здраве!“ в рамките на Световния ден за борба с остеопорозата. Според нейни данни една на всеки три жени и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат остеопоротична фрактура. Счупванията, дължащи се на остеопороза, имат опустошително въздействие върху милиони хора по света и водят до огромни социално-икономически разходи за обществото и системите на здравеопазване. Проблемът е, че въпреки ефективния медицински напредък за намаляване на фрактурите, малка част населението с това заболяване получава лечение. Само 20% от пациентите с остеопоротични фрактури всъщност са диагностицирани или лекувани за остеопороза.

Остеопорозата е най-често срещаното заболяване сред населението в напреднала възраст. Заболяването се характеризира с настъпването на дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан. Структурните костни промени водят до повишаване на костната чупливост и нарастване на риска от костни фрактури”. Най-чести са счупванията на костите на китката, на тазобедрената става и „смачкванията“ на прешлените на гръбначния стълб.

През последните години честотата на заболяването се увеличава все повече, поради нарастването на стреса и заседналия начин на живот, липсата на достатъчно физическа активност и правилно хранене, затлъстяването, тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и др. Най-предразположени към остеопороза са жените след менопауза, тъй като тогава количеството на произвеждания от тялото хормон естроген намалява. Естрогенът подпомага правилното усвояване на калций от организма и при намалено производство се нарушава както усвояването на калций, така и на други вещества, подпомагащи правилното развитие на костната и хрущялната тъкан.

Мъжете също са изложени на риск от развитие на остеопороза. При тях тя е свързана с естественото намаляване с възрастта на производството на хормоните естрадиол и тестостерон и води до загуба на костна маса.


Възможно ли е да сте изложени на риск от остеопороза и фрактури?
Направите бърза и лесна проверка ТУК.

Ако остане недиагностицирана и нелекувана, остеопорозата може значително да влоши качеството на живот, предизвиквайки различни по вид и тежест усложнения, като понякога има дори летален изход.

Дългосрочните негативни ефекти от остеопорозата варират, но най-често срещаното усложнение е развитието на костна фрактура, единична или множествена, след сравнително лек инцидент или дори спонтанно. Усложнения могат да възникнат и по време на  лечебния процес (заради странични ефекти от използваните медикаменти), както и от загубата на подвижност, която често възниква вследствие на фрактура на гръбначния стълб или тазобедрената област.

Правилната профилактика и лечение могат да спомогнат за облекчаване и намаляване на усложненията при остеопороза, да подобрят качеството на живот и да предотвратяват преждевременна смърт в резултат от усложнения от болестта.

В зависимост от причината за възникване на заболяването се разграничават два вида остеопороза:

 • Първична остеопороза: при нея няма пряко идентифицирана причина за заболяването (идиопатична остеопороза). Въпреки че тук са известни някои рискови фактори, като напреднала възраст или пол, те не водят задължително до остеопороза.

Първичната остеопороза се среща в 90% от случаите и от своя страна се разделя на тип 1 и тип 2. Тип 1 описва постменопаузалната остеопороза, която много жени развиват след настъпване на менопаузата. Тип 2, гериатричната или старческата остеопороза, засяга предимно възрастни хора на възраст 70+ години.

 • Вторична остеопороза: при нея се наблюдава увеличена костна загуба, която е в резултат или придружаващ симптом на друго заболяване, например захарен диабет или свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм). Вторичната остеопороза обаче може да бъде причинена и от употребата на някои лекарства, като глюкокортикоиди.

Остеопорозата може да се класифицира не само въз основа на причината за заболяването, но и въз основа на тежестта на стойностите на T-score: остеопения (предстадий на остеопорозата) и изявена (със или без фрактура), тежка остеопороза.

На пръв поглед костите изглеждат много здрави и твърди, но благодарение на органичното си матрично вещество, съставено от съединителна тъкан, протеини, хидроксиапатит (форма на калций, съхраняван в костите и зъбите) и вода са много гъвкави. През целия ни живот нашият скелет подлежи на обмяна; костта е в непрекъснат процес на изграждане, разграждане и преустройство. Всяка година нашето тяло преработва около осем процента от костната маса.

Съществуват много рискови фактори, които могат да нарушат този фино настроен баланс и по този начин да ускорят загубата на костна маса, което причинява остеопороза. Костната загуба може да бъде повлияна от възраст, пол, липса на движение или фамилна анамнеза.

Ако остеопорозата остане неразпозната и нелекувана, тя продължава да се задълбочава, а оплакванията на пациентите са засилват. Затова за успешното й лечение е решаващо възможно най-рано да се разпознаят симптомите и да се третира загубата на костна маса.

ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗАТА: РЕШАВАЩАТА КРАЧКА

В днешно време всяка трета жена на възраст над 50 години претърпява фрактура, причинена от остеопороза, а при мъжете бива засегнат всеки пети. Въпреки че последствията за здравето обикновено са значителни, остеопорозата често се диагностицира по-скоро случайно, отчасти защото в началните си стадии почти не предизвиква оплаквания.

Ако имате съмнение, че бихте могли да страдате от остеопороза, най-добре си запишете час за консултация със специалист и не се колебайте да го разпитате за заболяването. Той ще направи обстоен преглед и ще назначи изследвания, за да открие причините за Вашите оплаквания.

Когато отидете на лекар, уверете се, че имате готовност да предоставите следната информация:

 • Всички симптоми, които имате.
 • Информация за медицинските проблеми, които сте имали в миналото.
 • Информация за медицинските проблеми на Вашите родители, братя и сестри.
 • Прием на лекарства и хранителни добавки, които приемате.
 • Въпроси, които искате да зададете на лекаря. (никога не се отказвайте да задавате въпроси, даващи допълнителна информация за заболяването Ви. Вие сте в правото си и колкото по-точна и достоверна информация, получена от специалист, имате, толкова по-лесно ще се справите със заболяването).

Изследвания

Съществуват различни методи и изследвания за откриване на заболяването.

 • Анамнеза и клинична оценка: тук лекарят се информира за историята на заболяването и уточнява възможните рискови фактори. Посредством физикалния преглед той ще потърси и признаци за скрити фрактури.
 • Остеодензитометрия (измерване на костната плътност): За да може да бъде оценен по-добре рискът от бъдещи фрактури и да се прецени нуждата от лекарствено лечение, лекарят ще изследва плътността на костите. Стандартно се използва двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия, накратко DXA или DEXA (за Dual Energy X-Ray Absorptiometry). За разлика от обичайното рентгеново изследване, при DEXA лъчевото натоварване е значително по-оскъдно. Измерва се плътността на лумбалните прешлени и бедрената кост. Чрез стандартизиране на местата на измерване се получава сравнимост на резултатите, независимо от момента на измерване или специалиста, който извършва изследването.

При намалена костна плътност и съмнение за скрити фрактури, диагностичният процес включва и други изследвания:

 • Лабораторни изследвания: с помощта на изследвания на кръв и урина лекарят изключва или потвърждава наличието на костно заболяване, което се нуждае от лечение. Освен това трябва да се разбере дали има скрито заболяване, което причинява остеопорозата при пациента, например хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет или раково заболяване на костите. Лекарят ще иска да оцени и бъбречната функция, защото някои от лекарствата за остеопороза не са разрешени за употреба при бъбречна недостатъчност.
 • Рентген: Вашият лекар ще използва рентгеновото изследване като допълнителен диагностичен метод, за да изясни обхвата на вече диагностицирана остеопороза или когато има съмнение за скрита фрактура. Един от признаците на остеопорозата в рентгенографията е по-малкото насищане на костите (в бяло) в изображението.

В редки случаи може да се направи допълнително и костна биопсия – отвъд препоръчаните в наръчника диагностични изследвания. За биопсията лекарят може да вземе тъканна проба от костта, например от тазовия гребен, и да изследва клетките за признаци на костно заболяване. Ако окончателната диагноза е „остеопороза“, специалистът може да пристъпи към подходящото, съобразено с нуждите на пациента, лечение.

Комбинирането на медикаментозната терапия с допълнителни терапевтични похвати са от ключово значение за овладяване на болката и предпазване от усложнения. За да е успешно лечението е важно и отношението на самия пациент към заболяването. Способността за справяне с болката и уврежданията определя до каква степен болестта ще надделее в ежедневието.

Опитайте се да:

 • Съхраните положителната си нагласа за изхода от заболяването.
 • Направите план с лекуващия Ви лекар как трябва да се промени ежедневието Ви.
 • Практикувате техники за пълноценна почивка и релаксация. Хипноза, дълбоко дишане, въображаемо справяне с проблема и релаксиране на мускулите могат да бъдат използвани за контрол на болката.
 • Опознаете нуждите на тялото си и да се стремите към баланс. Почивайте си, когато сте уморени или се движете повече, когато се чувствате добре.

Лечението на остеопорозата е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си и по този начин укрепват костното здраве. Освен приема на лекарства, важни са също здравословното хранене, приемът на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност.

Днес са налични редица лекарства за лечение на остеопорозата. Различните активни вещества или стопират прекомерното разграждане на костите, или стимулират/подкрепят изграждането на костна маса и по този начин печелят време, за да се стабилизира костният метаболизъм. Пациентите, които страдат от болки вследствие на фрактури, трябва да знаят, че лекарствата за остеопороза не облекчават болките.

В случай че са Ви поставили диагноза остеопороза, трябва да се настроите психически за дългосрочна терапия. Лекуващият Ви лекар регулярно ще прави оценка на състоянието Ви. В зависимост от това колко напреднала е остеопорозата и какво е назначеното лечение, то ще бъде продължено, променено, спряно временно или прекратено.

Стабилните кости осигуряват подвижност и независимост. Ето защо е важно да знаете как се проявява остеопорозата. Ако признаците на остеопороза бъдат забелязани и разпознати рано, последиците от заболяването могат да бъдат смекчени или дори напълно предотвратени.

Най-честите признаци на остеопороза включват:

 • Чести, тъпи болки в гърба. Често обаче засегнатите пациенти и техните лекари не мислят веднага за остеопороза и първо се насочват към други възможни причини, като възпаление на седалищния нерв.
 • Фрактури: поради намалената костна плътност при остеопорозата честотата на фрактурите е повишена, като в областта на гръбначния стълб (прешлените) и шийката на бедрената кост счупванията са най-чести.
 • Промени в ръста: поради болките в гърба, които често са предизвикани от счупвания на прешлените, пациентите често заемат щадяща позиция, като навеждат главата и раменете си напред. Допълнително прешлените губят височина от фрактурите, при което при остеопороза гръбначният стълб цялостно се скъсява. Образува се кифоза и цялостният ръст намалява.
 • Хранене

За да се предотврати развитието на остеопороза е необходимо да се обръща специално внимание на приема на витамин D и калций с храната. И двете вещества са решаващи за костното здраве: калцият се вгражда в костната тъкан и увеличава стабилността ѝ, а витамин D подпомага както абсорбцията на калций от храната, така и усвояването му от костите. За да се осигури достатъчен синтез на витамин D, слънчевата светлина е особено важна – с храната се приема само малко количество, а по-голямата част тялото произвежда само с помощта на слънчевата светлина. Затова експертите препоръчват ежедневно излагане на слънце (до половин час, след нанесен нисък слънцезащитен фактор). Храните, богати на витамин D са рибата, месото и яйцата. Калцият се съдържа в големи количества в млечни продукти, минерална вода и в зелени зеленчуци.

 • Хранителни добавки

Невинаги е лесно да се поема достатъчно калций с храната и да се синтезира достатъчно витамин D, особено през зимния сезон. За да се предотврати остеопорозата, понякога се налага след консултация с лекар да се приемат хранителни добавки.

 • Движение

Движението влияе благотворно на костната здравина – специални сензори регистрират активността и задвижват процес, който насърчава изграждането на костна маса и увеличаването на костната плътност. Особено подходящи дейности са преходи в природата, бягане или различни спортове с топка, които освен че увеличават костната маса, се отразяват положително и на координацията и стабилността.

 • Трениране на равновесието

Тренирането на усета за равновесие е част от профилактиката на остеопорозата. От една страна така се подобрява умението да се пази равновесие при критична ситуация (например при спъване), а от друга – упражненията допринасят за по-голяма стабилност и увереност в ежедневието.

 • Отказ от вредни навици

Превенцията на остеопорозата е свързана с редуцирането на прием на кафе, никотин и алкохол. Пушенето удвоява риска да се разболеете от остеопороза. Точната връзка между консумацията на никотин и остеопорозата все още не е напълно изяснена, но се приема, че някои протеини при пушачите стимулират производството на клетки, разграждащи костното вещество. При жените никотинът понижава нивата на половия хормон естроген, който инхибира разграждането на костите. Всяко количество алкохол, надвишаващо 30 милиграма чист алкохол на ден, има отрицателен ефект върху костното здраве.

 • Тегло в норма

С напредване на възрастта чувството за глад и жажда намалява, затова и при много хора се наблюдава естествен спад в теглото или поднормено тегло. Възрастните хора често се хранят по-оскъдно и вече не приемат достатъчно хранителни вещества, от които се нуждае тялото им за поддържането на здрав костен метаболизъм.

 • Повишено внимание при прием на лекарства

Като нежелана реакция от употребата на някои лекарства може да се ускори загубата на костна маса и съответно да нарасне рискът от остеопороза. Затова пациентите трябва да са с повишено внимание, в случай че приемат медикаменти за тежки алергии, астма, ревматологични или имунологични заболявания, лекарства за „разреждане на кръвта“, лекарства против епилепсия, антидепресанти, лекарства за потискане на киселинността на стомашните сокове/антиациди, както и някои лекарства за хормонална терапия при онкологични заболявания (напр. рак на простата, рак на гърдата).