Съдови болести

Снимка


Кампания в малки и средни предприятия в рамките на програма „Университет за пациенти“

През януари 2018 г. Национална пациентска организация, с подкрепата на КНСБ, стартира проект, насочен към служители на малки и средни предприятия. В рамките на проекта ще се провеждат обучение на служителите по темата за съдовите заболявания, за целта на което са подготвени специални обучителни материали, включващи информация за периферната съдова болест и хроничната венозна недостатъчност.

Тъй като се отчита риск при служителите, работещи на поточна линия, от развитие на съдови болести, Национална пациентска организация, в сътрудничество със специалист съдов хирург разработиха въпросник за оценка на риска. При тези, които бъде отчетен висок риск, ще бъде направен безплатен преглед, по време на който ще бъде направена доплер ехография.

Параметри на проекта:

  • Продължителност на проекта – 5 месаца (от януари до май 2018 г.)
  • Кампанията ще се реализира на територията на малки и средни предприятия в 4 града на България – София, Велико Търново, Омуртаг и Димитровград, служителите в които са около 520 човека.
  • Всеки месец ще бъде посветен на отделно предприятие. Първоначално всеки служител ще получи обучителен материал и въпросник за оценка на риска. С цел профилактика, всеки рисков служител ще премине през безплатен преглед, по време на който ще бъде направена ежография и ще бъде оценено състоянието на съдовата му система.

 1. Имате ли разширени вени на краката?

□ да;

□ не;

2. Имате ли роднина - майка, баща, дете с разширени вени?

□ да;

□ не;

3. Имате ли незарастваща рана на краката?

□ да;

□ не;

4. Оплаквате ли се от някой/и от следните симптоми:

□ болки в краката;

□ отоци по краката вечер;

□ тежест в краката вечер;

 5Когато ходите получавате ли болки и/или изтръпване в краката, които да Ви накарат да   спрете?

□ да;

□ не;

6. Страдате ли от „студени крака”?

□ да;

□ не;

7. Имате ли някое от следните заболявания/рискови фактори:

□ диабет;

□ високо кръвно налягане;

□ висок холестерол;

□ пушач съм;