Петият Национален конгрес на пациентските организации събра представители на институциите и пациентите във Витоша Парк Хотел, София, в периода 29-31 май 2015 г.

Най-големият пациентски форум бе открит с приветствени речи от министъра на здравеопазването, д-р Петър Москов; д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването; д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК; д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС; доц. Александра Савова, член на НСЦРЛП; проф. Илко Гетов, председател на БФС и г-жа Петя Найденова, зам.-председател на БАПЗГ.

Ежегодното събитие на Национална пациентска организация (НПО) беше посветено на темата: „Достъп до качествени здравни грижи и лечение на пациентите в България”.

Първият ден започна със специален дискусионен панел на тема „Реформите в здравеопазването – в полза на българския пациент“, по време на който бяха дискутирани предстоящите реформи в сектора, както и представените данни от проучване сред пациентските организации от членската мрежа на НПО по отношение на промените в здравеопазването.

Петият Национален конгрес на пациентските организации събра над 160 участника от България и чужбина, като в програмата му бяха заложени темите за достъпа до лекарствени продукти, здравни услуги и качествени грижи, представяне на новосформираното Партньорство за здраве и др. Беше отделено и специално внимание на работните групи, посветени на реформите в лекарствената политика, организацията на системата и управлението на лечебните заведения.

Темата на тазгодишното издание на Конгреса е „Достъп до качествени здравни грижи и лечение на пациентите в България”. В рамките на специален дискусионен панел с представители на институциите, посветен на темата „Реформите в здравеопазването – в полза на българския пациент“, бяха изнесени данни от анкета за болничната реформа, проведена през месец май 2015 г. сред пациентски организации от мрежата на Национална пациентска организация (НПО).


[Rich_Web_Tabs id="4"] Вижте още: