Един от най-често срещаните странични ефекти от лечението на всяко онкологично заболяване е ЛИМФЕДЕМЪТ. Изследванията сочат, че комбинираното (хирургично отстраняване на лимфните възли плюс лъчетерапия) лечение на рак на гърдата води до развитие на лимфедем средно в 20-65% от случаите, като дори само биопсията на лимфните възли може да бъде причина за лимфедем в до 6% от случаите.
При лечението на гинекологична онкология рискът от развитие на лимфедем е между 20 и 50%, при лечение на онкология на меките тъкани (например, меланом) и при органите на отделителната система е до 20% , а при онкологията в областта на лицето и шията, лимфедемът се появява в 90 до 100% от случаите.
В допълнение към това пациентите с рак могат да развият и злокачествен лимфедем – т.е. развитие на онкологичен процес в самата лимфна система. Обикновено лимфедемът след лечение на онкологично заболяване се появява през първите три години, но рискът продължава да съществува през целия живот.
Заболяването е хронично. Подобно на захарен диабет или хипертония, не може да бъде излекувано, но може да бъде успешно управлявано, когато е правилно диагностицирано и адекватно лекувано.
И точно като тези заболявания изисква наличието на специализирана медицинска помощ, комплексна терапия с наложителна употреба на скъпоструващи медицински изделия и апаратура, непосилни финансово за пациентите с лимфедем.
Българска Асоциация „Лимфедем” възникна през лятото на 2019 г. като естествен отговор на нуждата на българските пациенти с лимфедем да получат качествени здравни грижи, отношение и подкрепа от лекари и терапевти. Тя беше създадена изцяло от пациенти с лимфедем и с нейната поява в публичното пространство започна все повече да се говори открито за това заболяване и проблемите на пациентите, които до този момент оставаха незабелязани от здравната ни система.
Съвсем скоро предстои да представим на български език преведената книга на руския лекар-лимфолог Иван Макаров – „Как да победим лимфедема”, но за да имаме успех в личната си борба с лимфедема, ние имаме нужда от подкрепата на здравната система у нас.
По случай световният ден на Лимфедема, 6-ти март, БА „Лимфедем” стартира инициатива за събиране на снимки на засегнати крайници на пациенти.
Целта е да покажем истинския мащаб на проблема у нас. Ние уважаваме вашата анонимност, за това очакваме снимки , които показват САМО засегнатите от лимфедем области.
Лимфедемът е проблем във всеки стадий, така че очакваме вашата снимка, дори да сте в начален етап на заболяването. В края на месец февруари, всички снимки ще бъдат събрани в един общ кадър и заедно с писмо ще бъдат изпратени до МЗ и НЗОК.
Текстът на писмото може да прочетете ТУК
Снимки изпращайте на info@lymphoedema-bg.org, или в съобщение на фейсбук страницата на сдружението ни.
Снимката показва част от пациенти с лимфедем, който прегърнаха идеята и ни изпратиха своите фотографии.
Translate »