Национална пациентска организация (НПО) организира скринингови акции за диабет, заболявания на щитовидната жлеза и измерване нивото на кислород в кръвта

Национална пациентска организация (НПО) за поредна година ще партнира на най-голямото специализирано медицинско изложение в България – Булмедика/Булдентал/Дерма & Естетика, което ще се проведе в периода 2-4 юни 2021 г. в Интер Експо Център в София.

Предвидените от НПО активности, със съдействието на организациите-членки ще бъдат разпределени в отделните дни от сряда до петък, което ще гарантира удобство за провеждането на различните скринингови акции и ще даде възможност на повече хора да вземат участие в тях. Всеки желаещ може да посети щанда на Сдружението, който е щанд B13 в зала 2.

Ден 1 – 2 юни 2021 г. (сряда)

В първият ден на Изложението, между 9:30 и 12:30 ч., ще бъдат проведени:

  • Безплатни изследвания за захарен диабет

Посетителите ще могат да се изследват за едно от най-често срещаните заболявания – захарния диабет и възможните усложнения от него и съпътстващите го заболявания. Ще бъде измервана кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет ще консултират посетителите относно превенцията на заболяването и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

  • Безплатни изследвания за ниво на кислород в кръвта

Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще се извърши измерване нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак, тъй като това може да доведе до отчитането на погрешни резултати.

Ден 3 – 4 юни 2021 г. (петък)

В интервала от 13:00 до 17:00 часа Сдружение „ВИОМ“ ще проведе информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог*. Целта на тази инициатива е повишаване информираността за този тип заболявания с акцент към навременната профилактика и ранното диагностициране.

*Необходимо е предварително записване за провеждане на прегледа на щанда на НПО.

Категория:

Translate »