Безплатни профилактични прегледи за рак на маточното тяло организира Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО). Те ще се проведат по повод Европейския ден за борба със затлъстяването.

Гинекологичните прегледи и ултразвуковото изследване са предвидени всеки вторник и четвъртък (от 14.00 до 16.00 ч.) на май, в кабинет 131. са Те са насочени към жени около и след менопаузата. Желаещите трябва да си запазят предварително час на телефон 02/ 8076299.

Ракът на маточното тяло е най–честото онкологично гинекологично заболяване. От друга страна наднорменото тегло и високото кръвно, липсата или малък брой раждания, наследствена обремененост, са основните рискови фактори за възникване на рак на маточното тяло.
Изследвания показват, че трайното покачване на женските полови хормони естрогени без периодичната секреция на прогестерон, водят до възникването на ендометриалния карцином.

Ако жените имат кървене след менопауза, болка и с харакатер на маточни кнтрации, флоур със зловонна миризма, трябва незабавно да се консултират със специалист. Той може да открие заболяването още в ранен стадий и да предприеме своевременно лечение. При съмнение за този вид рак, той може да назначи кюретаж, хистероскопия, сепарирано образио, компютърна томография, адрено-магнитен резонанс и други, за да постави диагноза.

Съществуват няколко вида рак на маточното тяло – аденокарцином или най-честият рак на маточното тяло, но с най-благоприятна прогноза; папиларен серозен карцином; аденосквамозен, плоскоклетъчен карцином и други.

През 2016 г. броят на възрастните с наднормено тегло е бил 1.9 млрд, като 650 млн. от тях са били със затлъстяване. Според данните на Световната здравна организация, наад 340 млн. деца и тинейджъри между 5 и 19 години са с надмормено тегло или са затлъстяване.

Категория:

Translate »