На тази основа се разработва тест, който може да влезе в практиката до 6 месеца

Специфичен кръвен тест за диагностика на дълъг COVID (long COVID) може да стане факт и да влезе в практиката само след 6 месеца, след като изследователи от Imperial College London откриха различни антитела при пациенти с персистиращи симптоми на коронавирусна инфекция, съобщи Pharmatimes.com.

Изследователите са открили наличието на автоантитела при пациенти с дълъг COVID, каквито не са наблюдавани при хора, които бързо са се възстановили от болестта или които не са имали положителен тест. Тези автоантитела – за разлика от типичните антитела – атакуват здрави клетки по грешка, което може да причини различни увреждания и заболявания.

В предварителното проучване изследователите сравняват кръвта на десетки пациенти с COVID-19, както и на лица, които не са имали вируса. Въпреки че изследването е малко, проф. Дани Алтман, ръководител на изследователския екип, нарече откритието „много вълнуващ напредък“.

„Не можем да не вземем предвид прогнозата, че 100 000 нови инфекции на ден се равняват на 10 000 до 20 000 случая на дълъг COVID, особено при млади хора. Това означава загуба на много животи. Също така е трудно да си представим, че здравната ни система ще може да се справи при такъв мащаб на проблема. Ето защо всички ние, които работим по това, оставаме притеснени”, каза Алтман, но увери, че той и колегите му работят усилено и очакват добър резултат.

„Оптимист съм и се надявам до 6 месеца да предложим прост кръвен тест за дълъг COVID, който ще можете да получите от личния си лекар“, коментира ученият пред BBC.

Източник: www.zdrave.net

Категория: