Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) не повишава риска от аутизъм. Това показва изследване в Annals of Internal Medicinе, съобщи Reuteurs. Изводът от проучването важи включително за децата, които са в т.н. рискова група за разстройство в неврологичното си развитие.
Опасенията за потенциална връзка между ваксината MMR и аутизма продължават в продължение на две десетилетия. Причина за това е оттеглено проучване от 1998 година, в което се твърди, че такава има. Въпреки че последващите изследвания не са стигнали до такива заключения, страхът сред родителите в няколко общности в Европа и САЩ е толкова силен, че степента на ваксинация е твърде ниска, за да се предотврати появата на огнища на морбили. В настоящото проучване изследователите наблюдават повече от 657 хил. деца родени в Дания между 1999 и 2010 г., включително 6 517, които са получили диагноза за разстройство от аутистичния спектър (ASD). Заключенията категорично установяват, че няма връзка между аутизма и имунизацията. Дори точно обратното.

Децата, които имат ваксината MMR, е по-малко вероятно да развият аутизъм, отколкото тези, които не са се ваксинирали, съобщават изследователите в Annals of Internal Medicine. 95% от децата в проучването са били имунизирани.

Подрастващите с братче и сестриче, страдащи от аутизъм, са имали седем пъти по-голяма вероятност също да бъдат диагностицирани, отколкото тези без тази семейна история, установи проучването.

Момчетата са четири пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с аутизъм, отколкото момичетата. С 17% се увеличава вероятността от болестта при деца, които не са били ваксинирани, отколкото при тези, които са имунизирани, показва още изследването.

„Родителите не трябва да пропускат ваксината от страх за аутизъм“, заяви водещият автор на изследването д-р Андерс Хвиид от Statens Serum Institut в Копенхаген, Дания.

Източник: www.clinica.bg

Категория: