Заради кризата, причинена от пандемията, голяма част от хронично болните у нас не успяха да получат достатъчно навременна лекарска грижа. Наложи се на заден план да останат редица заболявания, които не са толкова спешни за лечение, но все пак тежест за доста хора.

Според лекари и пациенти забавянето е довело до задълбочаването на редица състояния, а ефектът от всичко това може да бъде опасен и дългосрочен. За баланса по време на здравна криза и останаха ли нелекувани пациенти в условията на пандемията от Ковид-19 – разговор по темата в предаването „Директно“ Виктор Паскалев, заместник-председател на Националната пациентска организация.

Пандемията, причинена от COVID-19, показва, че има сериозна необходимост от здравни грижи за заболявания, различни от коронавирусната инфекция, показва национално представително допитване, проведено в периода 5-10 март 2021 г., преди въвеждането на ограничителните мерки (22 март 2021 г.), от изследователски център „Тренд“ сред 1004 пълнолетни български граждани, в периода Изследването е по поръчка на Националната пациентска организация.

Всеки трети българин е посочил, че е имал необходимост от здравни грижи в условията на пандемията, които не са свързани с COVID-19, като най-голям дял от тях е на хората на възраст над 60 години. Това затвърждава и наблюденията на Националната пациентска организация, че в пандемията ясно се открояват проблемите при заболяванията различни от COVID-19, като най-изразено е това при хроничните заболявания, където пациенти, страдащи от тях и преди пандемията нямаха достатъчно качествен достъп до ефективно здравеопазване, отговарящо в голяма степен на потребностите им.

Категория:

Translate »