Пациенти искат лимфедемът да се лекува по клинична пътека

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската асоциация лимфедем Цветелина Милославова:

„От Здравната каса не получаваме абсолютно никаква подкрепа. Това заболяване е дотолкова признато, колкото за инвалидизиране и те даже са 71% при най-тежките случаи, а в най-тежкия случая оставаш на място, неподвижен и се изисква дори чужда помощ, от която си лишен…Облеклото, което ние можем да ползваме като помощно средство, са вносни продукти и съответно цените са космически. Много от пациентите не могат да си ги позволят и затова стигат до 3-4 стадий, което е крайно неприятно както за самия пациент, така и за близките му… Целта ни е някак си да достигнем до Здравната каса, до Министерството на здравеопазването. Искаме да влезем по някаква клинична пътека и ние, да могат хората да се възползват от някакъв брой физиотерапия, мануално лимфни дренажи, дори от обучение как да се справят сами със ситуацията, защото това лечение наистина изисква човек да е обучен сам как да помага на себе си.“

Цветелина Милославова обясни, че лимфедемът е хронично заболяване, което може да е вродено или придобито при травма или някаква операция:

„Най-често се получава при онко- операциите и това е в резултат от премахне на лимфни възли. Не всеки, претърпял онко- операция, може да се разболее от лимфедем, но попада в голям риск от това заболяване и целта на тази Асоциация, която направихме, е да се борим тези хора да бъдат информирани… Единственото нещо, което можем да направим, тъй като липсва медикаментозно лечение, е да се поддържаме. Това е заболяване, което изисква всекидневна грижа за цял живот… На хората трябва да им се обясни, че ако те не вземат мерки веднага след като се появил този отток, той няма да премине, той само се усложнява и става все по-голям и по-голям. С тази организация, която създадохме, помагаме по този начин, като информираме, което хич не е малко.

Повече може да чуйте ТУК.