През април 2020 година Българската асоциация по хемофилия за поредна година организира информационна кампания в подкрепа на хората с хемофилия. Във връзка с извънредното положение и мерките, наложени от Правителството за предотвратяването на епидемия с COVID-19, Асоциацията отмени социално-спортното събитие – Велопоход “Заедно”, което щеше да стартира едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас на 25 април 2020 г.

Тази година кампанията по случай Световния ден на хемофилията – 17 април – бе е под мотото “Включи се и ти!“. Това е призив за действие към всички членове на обществото, които искат и могат да помогнат за популяризирането на целите на Българска  асоциация по хемофилия на местно и глобално ниво, с крайна цел да бъде осигурено ефикасно лечение за всички пациенти с нарушения на кръвосъсирването. Всеки един от нас, независимо дали пациент, член на семейството на болен, болногледач, корпоративен партньор, доброволец, доставчик на здравни грижи или просто човек, е призован да спомогне за повишаване на информираността за заболяването и необходимостта от осигуряване на достъп до адекватни грижи.

Една от целите нa асоциацията е да се намали дискриминацията срещу болните и техните семейства като членовете й канят институциите и неправителствените организации на отворен диалог за осигуряване на по-добри условия на живот за пациентите и по този начин за сформирането на едно сплотено общество и едно все по-добро споделено бъдеще. Чрез всичките си проекти и публични инициативи асоциацията работи в посока защита на правата и интересите на пациентите, акцентирайки на принципа, че с помощта на съвременно лечение и социална подкрепа, можем да бъдем ЗАЕДНО, равностойно интегрирани – част от едно развиващо се модерно общество.

С обединяването на възможно най-много хора в тазгодишната информационна онлайн кампания с хаштаг послания в социалните мрежи #включисеити и #световенденхемофилията, Българската асоциация по хемофилия цели на първо място да информира широката общественост за всички специфики на заболяването и нуждите на всеки един пациент. Членовете й призовават всички да бъдат по-толерантни и да подкрепят пациентите и техните семейства, като се и надяват да предизвикат действия у здравните и социални институции, които са отговорни за осигуряването на по-добро лечение и условия за живот на хората с хемофилия.

Translate »