Рецептите да могат да се издават и на хартия, и електронно. Това предлагат от Министерството на здравеопазването с промяна в Наредба 4. Така на практика се отменя отпадането на хартиените рецепти и преминаването само към електронни. След множество отлагания на тази промяна, тя трябваше да влезе в сила от 1 ноември поне за антибиотиците. Как посрещат тази идея пациентите. Това попитахме Наталия Маева. Тя е заместник-председател на Националната пациентска организация и председател на секция „Редки болести и трансплантации“.

Живеем в пост КОВИД епоха. Не смятам за редно да се връщаме към старите хартиени рецепти. През изминалите две години всички достигнахме до идеята, че електронната рецепта е много необходима.

Тя решава въпроса с излишното разкарване на пациента до личния лекар и след това до аптеката. За мен е необяснимо защо Министерството на здравеопазването предприема такъв ход назад. Все едно танцуваме танго – две напред, едно назад.

Когато цяла Европа успя да въведе невероятни облекчения за електронните рецепти, които вече са впиват в електронните здравни карти на пациентите, каквито ние също нямаме, пак ще вадим бумагите. Там, в тези карти лекуващият лекар вкарва рецептата по електронен път. Когато пациентът отиде в аптеката, фармацевтът само разчита вкараните данни, а човекът получава своите лекарства без да губи излишно време.

Явно не са направени правилните изводи след КОВИД пандемията, щом Министерството на здравеопазването предлага отново да важи и хартиената рецепта. Нека да се помисли и за хронично болните пациентите, които живеят в малките населени места. Процедурата за получаване на техните лекарства е много по-дълга.

Районните здравноосигурителни каси издават протоколи, после пациентът отива при личния лекар, който му издава рецептата, а след това нещастната баба или дядо от Северозапада, например, стигат до аптеката. Така за тях цялата процедура се усложнява. Опитът за връщането към хартиената рецепта говори сякаш, че ние по никакъв начин не желаем да бъдем в дигиталния свят и да мислим за болните.

Източник: www.clinica.bg

Translate »