Благодарение на мерките, страната ни се смъкна от първо на девето място по смъртност от COVID-19

От следващата седмица плановите операции и плановите хоспитализации ще бъдат възстановени, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ. Това е възможно благодарение на намалената заболяемост след предприетите в края на ноември по-строги противоепидемични мерки. „По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС със 154 заразени на 100 000 население и на 9-о място по смъртност за последните 14 дни с 13,7 починали на 100 000 души“, докладва преди брифинга проф. Ангелов на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Здравният министър подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

В заповедта на проф. Ангелов за възобновяването на плановите операции изрично ще бъде записано, че приемът в болница ще става само след отрицателен антигенен тест, извършен безплатно в лечебното заведение. А справка на НЗОК показва, че 63 % от леглата за активно лечение в болниците към 10 януари са празни. По отношение на разхлабването на други мерки от началото на февруари здравният министър беше предпазлив. А началникът на ВМА и председател на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски предупреди, че въпреки добрите резултати в момента, не трябва да се допуска разхлабване на бдителността ни, тъй като ситуацията в Европа и най-вече във Великобритания и Чехия е притеснителна.

Министър Ангелов обеща от днес по-детайлна и подробна информация относно данните за заболяемостта у нас, като информацията ще бъде качвана в електронния портал за коронавируса. Той отчете повишено доверие в здравните власти, мерките и ваксините. „Вече 50 % от медиците са се записали за имунизация, а тръгнахме от 33 % желаещи. Продължават и повече учители да се записват в списъците за ваксинация“, обясни министърът.

А премиерът Борисов изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19, която пък вчера похвали страната ни за създадената организация. В тази връзка проф. Костадин Ангелов призова партиите да спрат да говорят за избори и да използват пандемията и темата за ваксините за политически цели. „Всичко вече е обещано, сега търсим кой да го изпълни. Време е да се погрижим за всеки отделен човек, за системите на здравеопазване и образование, за да не се налага да си търсим нов народ, който да гласува на избори“, заяви министърът и подчерта, че управляващите са осигурили достатъчно количество ваксини, така че да има доза за всеки, който пожелае да се имунизира.

По отношение на казуса в Сандански и ваксинираните общински съветници, проф. Ангелов беше категоричен, че ваксинационният план е бил нарушен. Той цитира заключенията от проверката на Медицинската ДАНС, от които става ясно, че и роднина на директора на общинската болница в Сандански е бил сред неправомерно имунизираните. „Всички тези хора са извън първата фаза на ваксиниране, а ваксините поставени на 8 и 9 януари са имали срок на годност до 10.30 часа на 11 януари, т.е. е имало достатъчно време да бъдат прехвърлени за имунизиране на други хора от правоимащите в първа фаза“, обясни проф. Ангелов. Той беше категоричен, че ако Югозападната болница е държавна, а не общинска, то нейният директор вече е щял да бъде уволнен. „Предстои да уточним с директора на РЗИ д-р Калоянов какви наказания трябва да бъдат предприети и как да се подобри работата“, добави здравният министър.

Електронен сертификат ще получава всеки български гражданин, който си сложи ваксина срещу COVID-19, съобщи още проф. Ангелов. По думите му целта на документа е да послужи при нужда за удостоверяване на имунизацията. По създаването на електронния сертификат вече се работи. Подобни „паспорти“ се създават и в редица други европейски държави, сред които Испания и Гърция.

„От две седмици работим активно с Информационно обслужване за създаването на сертификат, който да е и дигитален и всеки български гражданин да има на своя телефон, за да му послужи навсякъде. В момента също има сертификат, който може да се издава след ваксинирането, като сегашната версия отново е подготвена от Информационно обслужване и е с QR-код“, обясни здравният министър. Той добави, че този сертификат ще бъде част от пациентското досие, което следващата седмица ще бъде официално представено.

Източник: www.skener.news

Категория: