Офталмолози от УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ върнаха зрението на украинска бежанка с трудна операция. Това съобщиха от лечебното заведение.

82-годишна жена отново ще вижда. Хирургичната интервенция е извършена от началника на Клиниката по очни болести доц. д-р Борислав Кючуков. Жената потърсила помощ преди няколко дни в спешния очен кабинет. Тя се оплаквала от остра болка и силно намалено зрение в дясното око.

„Когато дойде при нас, беше почти сляпа с това око – виждаше само светлина от четири посоки, не можеше да преброи дори пръстите на ръката си“, разказва доц. д-р Кючуков. Той бил трогнат от историята на възрастната жена, не само прокудена от войната в чужда страна, но и с такъв инвалидизираща факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта води до възпаление на окото и увеличение на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болка.

Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при възможност да се имплантира изкуствена вътреочна леща. Тъй като медицинското изделие не се покрива от НЗОК, доц. Кючуков се договорил с фирмата-вносител имплантът и необходимите консумативи да бъдат отпуснати безплатно, защото жената не разполагала с никакви средства.

Тя е в България заедно със своята дъщеря, която се оказала колега-рентгенолог, както и със зет си, който също е лекар, но анестезиолог.

„Очаквам да успеем да възстановим в значителна степен зрението на пациентката, тя се чувства добре. Всичко зависи от състоянието на зрителния нерв. Следоперативният период протича нормално, в края на седмицата или най-късно в понеделник, ще я изпишем“, каза доц. Кючуков. 

Източник: www.clinica.bg

Translate »