Off-label употребата на лекарства за деца да се заплаща с публични средства. Това предлагат доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, проф. Георги Михайлов от „БСП за България“, д-р Ивайло Христов от „Има такъв народ“ и д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).

Припомняме, преди дни пациентски организации алармираха за проблема при лечението на деца с онкохематологични заболявания с лекарства, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба (off-label употреба). Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев увериха, че проблемът може да бъде решен, ако бъдат направени законодателни промени, а ден по-късно омбудсманът Диана Ковачева призова медикаментите да се заплащат от държавата, а не от родителите на децата.

Off-label употребата на лекарства у нас бе регламентирана през 2020 г., като обаче според закона тези медикаменти не се заплащат с публични средства.

Сега депутатите от бившата четворна коалиция предлагат в ЗЛПХМ да се направи изключение от тази разпоредба само по отношение на децата.

„Целта на предлаганите нормативни промени е да се разширят възможностите за лечението на заболявания на пациентите до 18-годишна възраст чрез осигуряването на публичен ресурс за заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условието на разрешението за употреба и които са единствената възможност за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти. По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявленията за финансиране на лекарствени продукти, прилагани извън условията на разрешението за употреба, са основно за лечение на деца с онкохематологични заболявания, както и такива с редки заболявания и автоимунни заболявания, при които се изчерпани терапевтичните възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи“, посочват четиримата народни представители в мотивите си.

С промяната те очакват повишаване на достъпа до лекарствена терапия на пациенти до 18-годишна възраст, подобряване на техния здравен статус и на условията и качеството им на живот.

Източник: www.zdrave.net

Translate »