Използването на наркотици е порок сред децата. Проучване у нас показва, че близо 15% от учениците са употребявали наркотични вещества, като най-голям дял от тях са употребявали марихуана, амфетамини и кокаин.

„Проучване, което Националният фокусен център прави, както и проучване на Европейската комисия по отношение на достъпа до наркотици, показват, че в България средната възраст, в която децата започват да употребяват различни форми на наркотици, е 14 години. Това са наркотични вещества и достъп до тях сред учещите. Ако започнем да изследваме други рискови групи на млади хора, които не са обхванати от училищната система, се предполага, че възрастта може да падне и до 12-13 години“, заяви Александър Миланов от Националната пациентска организация в „България сутрин“.

На въпроса каква част от младежите употребяват повече от един наркотик, той отговори, че това са 2,6% от всички анкетирани младежи в изследването. По думите му употребата на комбинация от две или повече наркотични вещества е характерна за близо 3%,

14-годишните започват с инхаланти – райски газ, ацетон, лепила, а 15-годишните започват с канабис, синтетични и халюциногенни наркотици. Според проучването първата употреба на стимуланти като кокаин, амфетамин, метаамфетамин и екстази започва средно на 16 години.

„По-притеснителното е, че новите дизайнерски наркотици стигат до близо 3% от изследваните деца. Учениците употребяват най-вече новите наркотици под формата на растителна смес за пушене, а с тях се снабдяват от дилър, приятел или съученик. Има доста различни нови наркотици, които са достъпни. Европейският доклад за наркотиците през 2021 г. посочва, че са наблюдавани над 300 вида опиати, които могат да се използват като наркотици“, твърди Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът бе попитан защо продължават да липсват програми за превенция на зависимостта от наркотици. Той отвърна, че хората, които са зависими от наркотици в България, не са удобни и лицеприятни и са натиквани в най-невъзможно достъпните места, защото по отношение на наркотиците в България имаме сериозна стигма, за разлика от Европа.

„В България ние третираме употребяващите наркотици като престъпници, вместо да ги третираме като жертви и вместо да гледаме на тяхното състояние като на болестно, защото употребата на наркотици в дългосрочна форма е болестно състояние, а не престъпление. Трябва да направим всичко възможно като общество да се погрижим за хората да се излекуват, вместо да ги наказваме. Защо няма програми за превенция и няма програми за грижа? Защото ни е срам, и българите, и политиците се гнусят от въпроса за наркотиците“, коментира Миланов.

Основният му извод е, че сме изправни пред много сложна ситуация с наркотиците, която се характеризира с голяма достъпност и голямо разнообразие в моделите и употребата им, като все повече е обезпокоителна появата на нови фалшифицирани продукти.“Ние живеем в една свободна страна, в която достъпът до наркотици е много лесен, но ако не овладеем тази вълна, ще имаме много сериозни проблеми в бъдеще“, заключи Миланов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: www.bgonair.bg
 

Translate »