Днес, 29 октомври, отбелязваме Световния ден за борба с инсулта, който тази година ще премине под мотото „Присъедини се към движението“ („Join the movement”). Мотото е избрано неслучайно, тъй като активния начин на живот, движението и физическите упражнения намаляват значително риска от инсулт.

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят и България не прави изключение – страната ни е на едно от първите места в това отношение. Според Националния статистически институт, смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, от които 35 311 са на мозъчен инсулт. От регистрираните случаи с мозъчен инсулт, 7 175 болни завършват с летален изход. Тези, които преживяват мозъчния инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% имат говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Според данни на Световната здравна организация, 1 от 4 души е застрашен от инсулт. За да се намали този риск, специалистите препоръчват следването на няколко прости правила:

• Контролирайте кръвното си налягане – Половината от инсултите се полочават вследствие на високо кръвно налягане. Познавайки своето и контролирайки го чрез промяна на начина си на живот или медикаменти, ще понижите шансовете от получаване на инсулт.
  • Тренирайте 5 пъти седмично – Повече от 1/3 от всички инсулти се случват на хора, които не тренират достатъчно – 20-30 минути от леки упражнения 5 пъти седмично ще намалят риска от инсулт.
  • Следвайте здравословна и балансирана диета – Почти ¼ от инсултите са заради лоша диета. Приемайки свежи плодове и зеленчуци и намаляйки консумацията на вредните храни, ще намали шансовете от получаване на инсулт.
  • Намалете холестерола – Повече от 1 на всеки 4 инсулта е вследствие на високи стойности на т.нар. „лош“ (LDL) холестерол. Приемайте храни с ниско наличие на наситени мазнини, избягвайте вредните храни и се упражнявайте. Това ще намали риска от инсулт, а ако не успявате сами да намалите стойностите на холестерола, консултирайте се с лекар.
  • Придържайте се към здравословно тегло – Почти 1 на всеки 5 инсулта се свързва с наднорменото тегло и затлъстяване. Придържайки се към здравословен индекс на телесни мазнини (BMI) ще понижи риска от инсулт.
  • Спрете пушенето и избягвайте задимени пространства – Почти 1 от 10 инсулта се причисляват на тютюнопушенето. Отказът от цигарите ще намали риска от инсулт както за Вас, така и за хората около Вас.
  • Намалете приема на алкохол – Над 1 милион инсулта всяка година (в световен мащаб) са вследствие на високата консумация на алкохол. Ако пиете, стремете се да се ограничите до 10-20 мл. на ден.
  • Идентифицирайте и третирайте предсърдното мъждене – Хората с предсърдно мъждене (ПМ) са 5 пъти по-склонни да получат инсулт отколкото останалата част от населението. Ако сте над 50-годишни, говорете с Вашия лекар относно скриниране на ПМ и ако имате такова, консултирайте се за нужно лечение, за да намалите риска.
  • Контролирайте диабета – Ако сте диабетик, вие сте предразположени към по-висок риск от инсулт. Консултирайте се с Вашия лекар за това как да намалите риска от инсулт.
  • Овладейте стреса и депресията – Почти 1 на 6 инсулта са свързани с психическото състояние. Контролирането на стреса, депресията, гнева и безпокойството са изключително важни за предотвратяване на риска от инсулт.

Световната организация за инсулт сигнализира за повишен риск от инсулти, вследствие на намалелия контрол и проследяемост заради пандемията от COVID-19.

„COVID-19 и страхът от заразяване е довел до това, че много хора избягват или забавят посещаването в болница заради инсулт. Инсултът е състояние, което изисква спешна медицинска помощ и е сериозна заплаха за здравето, която убива милиони всяка година. Нарастват и доказателствата, че инфекцията с COVID-19 може да увеличи риска от инсулт. По-важно от всякога е да разпознаваме признаците на инсулт и незабавно да извикаме линейка, ако подозираме инсулт. Закъсненията могат да увредят сериозно мозъка, увеличавайки риска от смърт и вероятността от тежка дългосрочна инвалидност. Затова, ако подозирате инсулт, не стойте у дома“, съветват от Световната организация за инсулт.

За кампанията на НПО, посветена на инсултите

Във връзка със Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, и Международната седмица на предсърдното мъждене – 18-24 ноември, през последната седмица на месец октомври и целия месец ноември Национална пациентска организация (НПО) за пети път ще проведе кампания за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от инсулт и предсърдно мъждене, като записването ще става през личните лекари и/или преглеждащите специалисти.

Този тип прегледи стартираха през 2018 година, когато бяха скринирани 427 пациенти от 11 населени места. През месец май 2019 година акцията се проведе за втори път и бяха осъществени прегледи на 301 души от 13 градове и села. Тази година през месец септември инициативата се проведе отново, като тогава бяха обхванати 150 пациенти от 10 населени места.

Чрез тези прегледи се цели профилактиката на сърдечносъдовите заболявания и откриването на пациенти с предсърдно мъждене или в риск от възникване на инсулт, подобрение качеството на живот и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването.

Източници: www.world-stroke.org; www.mh.government.bg

Категория: