До септември у нас ще има доминация на делта варианта на COVID. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в София са установени 7 нови случая на този вид вариант на коронавируса. „Нещата са ясни – новият вариант, който ще предизвиква заболяемост от коронавируса, е делта вариантът, до появата на нов“, каза той.

Експертът посочи, че делта вариантът ще остане доминиращ в Европа до края на лятото, а до края на септември и у нас ще има доминация на тази мутация.

Доц. Кунчев поясни, че този вариант засяга по-младата възрастова група, както и че няма особена разлика в тежестта на протичане с другите варианти. Той обаче е 60% по-заразен, което го прави бърз в разпространението. От друга страна имаме доста по-подготвена здравна система, каза Кунчев.

„Ако искаме да максимално подготвени за среща с делта, трябва да има максимално високо ваксинационно покритие“, подчерта той.

Доц. Кунчев поясни, че засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, защото начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите. По думите му, ако се прилагат познатите противоепидемични мерки ще бъде достатъчно.

Той съобщи още, че предстои до два дни в нова заповед да се укаже влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса. От думите му стана ясно, че ситуацията е тежка във Великобритания, Южна Испания, както и в Русия.

Той информира още, че България ще въведе цветна схема на контролно пропускателните пунктове. В групата на зелените страни ще попаднат тези, от които няма да се изискват никакви изследвания за вируса. Следващата група е такава, от която искаме сертификат, който от 1 юли се въвежда във всички европейски страни, посочи той. Други страни ще попаднат в оранжева, червена, тъмночервена и сива зона. „Сивата са страни, от които нямаме информация. Това са такива, от които забраняваме влизането. При други страни ще се допуска влизане, но само с документ и десетдневна карантина“, разясни Кунчев.

8

Категория:

Translate »