„Темповете на ваксиниране зависят както от наличието на ваксини, така и от създаването на ефективни механизми за процеса на ваксинация. Всяка една страна е разработила ваксинационен план и тепърва ще се види доколко той е реализиран успешно. Планът в България изглежда добре, защото предполага ваксинирането на важните групи – медицински работници, учители, хора в напреднала възраст. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Той обаче окачестви като пропуск липсата на единна информационна система, която да съдържа в себе си пациентски досиета и данни за всички налични хора в системата на здравеопазването, за да не се налага да се правят списъци за ваксинация, а това да се случва само с едно кликване на мишката на компютъра.

Доц. Околийски бе категоричен, че интересът за ваксинирането в Европа се увеличава, защото хората виждат ефектите и ползите от ваксините. У нас принос за това има и здравният министър, който първи се имунизира, коментира представляващият СЗО в България.

Доц. Околийски сподели мнение, че хората вече виждат във ваксините най-ефективният инструмент за овладяването на кризата. Има и цели групи, които очакват да бъдат ваксинирани и виждат в това своя собствен интерес, което е разбираемо.

„Не може да си позволим да казваме на хората непотвърдена информация. За жалост, дори и медицински експерти споделят данни, които не са базирани на факти. Попаднах дори на експерт от БАН, който вчера заяви невярна информация за имунизацията“, допълни доц. Околийски. Въпреки това той е категоричен, че хората все по-често търсят информация от проверени източници и все по-малко вярват на инфлуенсъри и на социалните врежи.

„Друг проблем на пандемията е и домашното насилие – има бум на сигнали за жертви на агресия. Агресията е силно разпространена в страната ни, дори и в ежедневното общуване“, посочи още доц. Михаил Околийски.

По думите му влошеното психично здраве и насилието срещу жени и деца е огромен проблем, за който СЗО е предупредило още през март.

„Създаваме коалиции, за да го предотвратим където може. Имахме добра комуникация с неправителствени организации, с омбудсмана, предложиха се законови текстове. Имаме проект, който ще продължи с „Анимус“ и УНИЦЕФ за ранното разпознаване на насилието и действията по него. В него ще бъдат обучени полицаи, социални работници, медицински сестри, лични лекари – хора, които първи се срещат с такива ситуации. Насилието много хора си представят само физическо, но то има много лице. За съжаление пропуснахме един случай в Сандански, където майка уби двете си деца. Медии го разпространиха като животинска реакция, това не е така, това е синдромът на Медея – реакция психологична на напластено насилие“, каза той.

Доц. Околийски обясни, че често в ежедневието сме груби един с друг, включително и когато правим забележка за носенето на маски.

„Има данни за увеличаването на сигналите с 50%, жертвите са затворени в апартаменти с хората, с които живеят и се отключват агресия, повишена тревожност, комбинирани с употребата на алкохол“, добави Околийски и допълни, че за съжаление, на институционално ниво все още липсва координиращото тяло, което да се задейства, за да получат нуждаещите се помощ най-рано.

„Много малко страни се оказаха добре подготвени. СЗО затова призова за повече инвестиции в обществено здраве. Всъщност, сега се видя колко са важни здравните работници, трябва да се спре това изтичане на кадри“, добави той.

Източник: www.zdrave.net

Translate »