Трябва да спринтираме с кампанията за ваксините много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна, която да е много по-унищожителна в България. Това предупреди пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

Според него е нужно да има надпартиен консенсус по този въпрос. Стъпка в тази насока е да се направят по-въздействащи и емоционални послания за ползите от ваксините.

Той посочи, че ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души или около 10% от българското население. Ваксинираните здравни работници са около 20%. „Очевидно има някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение, което ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира той. По думите му авторите на такива послания не са много на брой, но са прекалено активни и „кресливи“ и по този начин създават усещане за масовост.

По темата за целенасочена кампания сред ромското население, той коментира, че няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи и припомни, че СЗО е давала препоръки в тази насока. Ние приветстваме подобен тип въвличане на известни лица, но това трябва да е част от една по-мащабна кампания за ваксините, смята доц. Околийски.

Източник: www.zdrave.net

Категория: