Работи се по създаване на нова система за финансирането на инфекциозните болници в страната, както и за отпускането на целеви средства за тях. Това каза на пресконференция днес във Варна председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев, цитиран от БТА.

По думите му идеята е те да бъдат изведени от обсега на заплащане на дейностите от здравната каса или поне да получават и национална подкрепа. Аргументът е, че лечението на инфекциозни болести обикновено е държавна политика. Доц. Тонев допълни, че засега няма планове за изграждане на нова инфекциозна болница във Варна, но най-вероятно ще бъдат отпуснати средства за осъвременяването на условията в настоящата.

Има идея обаче Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна (известна в града като тубдиспансер) да бъде преобразувана в болница за белодробни заболявания.

Концепцията за развитие на лечебното заведение, което в момента изпитва много сериозни финансови затруднения, се разработва в партньорство с Министерството на здравеопазването. Доц. Тонев уточни, че идеята е бъдещата болница, освен болни с туберкулоза, да обслужва пациенти с COVID-19 или с постковид синдром. Според него това ще даде шанс за развитието ѝ, особено като се има предвид, че здравното министерство анонсира разкриване на клинична пътека за борба с постковидния синдром.

Вече вървят разговори с община Варна, тъй като тубдиспансерът е нейна собственост, допълни Тонев. По думите му разработваната концепция за белодробна болница предвижда лечебното заведение да бъде прехвърлено на Министерството или да бъде създадено смесено дружество, в което биха могли да инвестират и други участници.

Източник: www.zdrave.net

Translate »