Паралелно с настъпването на COVID-19 се задълбочават и другите заболявания на хората. Това каза в ефира на бТВ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„През последните 2-3 месеца много хора просто не предприеха мерки за здравето си – от страх от притеснение. Имаме много такива сигнали, много такива случаи започнаха да излизат. В една такава тревожна ситуация, в която не беше ясно какво се случва, тези хора си останаха по домовете. По принцип знаете в България късно се откриват заболяванията, хората невинаги отиват на време и невинаги имат възможност да отидат навреме на доктор. Сега мисля, че нещата ще бъдат още по-очевидни“, коментира той.

Новооткритата линия дава възможност и за виртуален преглед – нещо, което отдавна е трябвало да се въведе в България, защото сега щеше да реши много проблеми за хронично болните, подчерта д-р Хасърджиев.

„Това е телемедицински разговор с лекаря, включително обмяна на документация, рентгенови снимки. Въпреки че много от тези технологии се пишат от български разработчици, те се използват в чужбина, но не и тук в нашето здравеопазване“, добави той.

Чуйте целия разговор във видеото.

Категория:

Translate »