Нужна ни е агресивна и иновативна политика в борбата с тютюнопушенето, призова още експертът

Раковият план е безпрецедентен документ за Европа. Досега това не е правено за нито едно заболяване. Този план е изключително амбициозен и трябва да положим всички усилия да го изпълним. Ще е голямо предизвикателство за България, както виждаме сега при коронавируса, здравеопазването ни е далеч от това, което трябва да бъде, коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в сутрeшния блок на ТВ Bulgaria Оn Air .

Планът поставя ясни цели, задачи и срокове за изпълнение  към всяка държава. Да се надяваме , че тук ще бъдем за пример и ще се мобилизираме. Предстои да разберем дали българската онкологична помощ е съвременно организирана, коментира още експертът.

Намаляване на пушачите до 2040 година на 5 % е една от целите на ЕК

Пушачите в Европа средно са 25 % , България, заедно с Гърция, сме на челните места в Европа по тютюнопушене. В България през последните 10 години броят на пушачите не се е променил. По думите на д-р Хасърджиев, това прави задачата пред страната ни изключително трудна.

Трябва да сме по-агресивни и по-иновативни, категоричен е председателят на НПО.

Според него, ако чрез иновативните бездимни продукти, успеем да намалим вредата от цигарите сред тази група от населението, които не могат и не желят да се откажат от вредния навик, това ще е голям успех за всяка държава, защото ще се спестят много пари за онкологични и други заболявания, причинени от тютюнопушенето.

Тези хора ,които искат, но не могат да откажат цигарите, трябва да знаят, че има по-безвредни алтернативи за тях. И така да се предпазят от цигарения дим, който не прощава на никого и уврежда здравето, коментира Хасърджиев и даде за пример скандинавските държави и Великобритания.

В скандинавските държави от десетилетия имат държавна политика за насърчаване на бездимни продукти. Там масово се употребява тютюн за дъвчене, а не цигари, които горят. Този подход е довел до драматично намаляване не само на броя на пушачите, но  и на смъртните случай от рак,  сърдечно-съдови залобявания и други, които са свързани с цигарения дим. Там причините за смърт от цигарите не са на челни позиции,  както  е при нас и в други държави. Подобен е подходът  и във Великобритания отпреди 10 години, където се насърчава вейпингът, продуктите с течен никотин, тогава още нямаше тези бездимните тютюневи продукти. Резултатите в Англия вече са налични и те категорично доказват,  че истинската вреда за здравето  е дима, обясни д-р Хасърджиев.

Той спомена редица международни изследвания, които показват, че преминаването към тези бездимните продукти свежда осезаемо показателите в организма на пушача. Той отбеляза и решението на Американската агенция по храни и лекарства от юли 2020 г., която определи бездимните устройства като „продукти с модифициран риск за общественото здраве“.

Бележка на редактора:

  • Четирите стълба на Европейския план с 4 млрд. евро финансиране
  • Първото действие е „превенция“, която ще бъде направена чрез справяне с високорискови фактори, като тютюн и злоупотреба с алкохол.
  • Второто действие ще бъде насочено към „ранно откриване“, което се фокусира върху подобряване на достъпа, качеството и диагностиката.
  • Третото действие е свързано с „диагностика и лечение“, което ще осигури по-добри и качествени грижи за лечение на раковите заболявания.
  • Последното действие се фокусира върху „подобряване на качеството на живот“на излекуваните пациенти.

 

Translate »