България трябва спешно да приеме свой национален раков план. В това бяха единодушни европейски онколози, които взеха участие в Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО).

По време на срещата бяха предложени стратегии за подобряване на превенцията, скрининга и ранната диагностика на рака. Акцент бе поставен върху Европейския раков план и възможностите да се победят онкологичните заболявания в страните от Източна Европа.

Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.

Проф. Тит Албрехт, ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения, също се спря върху различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна и Източна Европа, като подчерта, че са необходими множество подходи и мерки за преодоляването им. По думите му България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания.

По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Според него е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите, допълни той.

Проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи, са онкологичните заболявания. Той посочи, че те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Проф. Лоулър отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване.

По думите му е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа. „Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Събитието е част от програмата на Пфайзер Онкология за мобилизиране на експерти по политики, академични среди и медии, с цел подобряване на стандартите за профилактика и ранна диагностика на рака, а оттам и грижата за пациентите в България.

Източник: www.zdrave.net

Категория:

Translate »