Неуместно и дори опасно е всяко отлагане на ваксинирането срещу COVID-19 от хора с хронични заболявания като: захарен диабет, метаболитен синдром, изразено затлъстяване или отслабена имунна система. Тези пациенти неслучайно са в приоритетните групи на Националната кампания за имунизиране срещу коронавирус, тъй като рискът при тях е по-тежко протичане на инфекцията, съпроводено и с по-висока смъртност. За това предупреди проф. д-р Мария Орбецова – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив и член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването.

Последствията от прекаран COVID-19 при пациенти, страдащи от ендокринни заболявания, ще бъдат тема на брифинг в четвъртък, 15 юли 2021 г., от 10.00 часа. Той ще се проведе в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, която се намира в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Васил Априлов“ 15А, уточняват от лечебното заведение.

Проф. д-р Мария Орбецова ще разясни методите за профилактика и лечение, прилагани в лечебното звено при усложнения от коронавирус на пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос.

Източник: www.zdrave.net

Translate »