Национално представителните организации за защита правата на пациентите в България алармираха по време на пресконференция, че здравеопазването през 2013 година „излиза на червено” с над 160 милиона лева. Това са дейности, които ще бъдат извършени до края на годината, но засега не се предвижда да бъдат заплатени. С още 160 милиона ще задлъжнее НЗОК през 2014 г., ако проектобюджетът й бъде приет в сегашния си вид. Така в края на 2014 г. касата ще дължи над 320 милиона лева на изпълнителите на медицинска помощ и на другите си партньори. Това ще доведе до колапс на здравеопазването у нас.

Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум и общ представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, заяви, че само актуализация на бюджета на касата за 2013 г. и увеличение на този за 2014 г. е приемливо решение. Надзорният съвет е предложил актуализация за 2013 г. със 100 милона лева, но не се знае дали предложението ще бъде прието.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, обясни, че здравеопазването в България се финансира с около 450 лв. годишно на човек. По този показател страната ни на практика не е в Европейския съюз. Дори в Румъния финансирането е 600 лв. годишно. Само 10% от публичните разходи у нас се отделят за здравеопазване, докато в другите страни от ЕС секторът е приоритетен и получава средно 15%. Поради ниското публично финансиране на българските пациенти им се налага да доплащат около 45% от стойността на медицинските услуги при 20% средно за ЕС, поради което най-бедните българи остават без здравни грижи, защото не могат да си ги позволят. Европейският солидарен модел на здравеопазване е основан на публично финансиране на здравеопазването и ниско доплащане, докато в България се случва точно обратното.

Като основна причина за липсата на солидарност в здравеопазването в България пациентите изтъкнаха сгрешения модел на осигуряване. Два милиона и половина българи, които работят на трудов договор или се самооосигуряват, плащат средно по 60 лв. на месец и внасят милиард и осемстотин милиона в здравната каса, а държавата осигурява 4 милиона души с 20 лв. средно на месец и от 2010 всяка година внася за тях фиксирана сума от 940 милиона годишно. Няма как здравеопазване, което не е солидарно „на входа”, където се внасят осигуровките, да е солидарно „на изхода”, където се предоставят здравните грижи, заключиха пациентските организации и призоваха държавата да осигурява държавни служители, военнослужещи, полицаи, съдебна система на базата на реалните им доходи, а пенсионери, деца до 18 години, студенти, безработни на базата на минималната работна заплата. Така според българското здравеопазване ще стане наистина солидарно, а катастрофата ще бъде предотвратена.

Пациентите коментираха, че държавата трябва да поеме отново чрез бюджета на Министерството на здравеопазването дейности като имунизационния календар и репродуктивното здраве, а освободените средства от здравни вноски да се насочат към дефицитните пера в бюджет на НЗОК за 2014 година.

Категория:

Translate »