Министърът на здравеопазването, д-р Петър Москов, ще открие Петия Национален конгрес на пациентските организации, който ще събере представители на институциите и пациентите във Витоша Парк Хотел, София, в периода 29-31 май 2015 г. Ежегодното събитие се организира от Национална пациентска организация (НПО) и ще бъде посветено на темата: „Достъп до качествени здравни грижи и лечение на пациентите в България”.

Конгресът ще стартира с официално откриване в 13:00 часа на 29 май (петък) в конферентна зала 3 (етаж 2 мецанин) на Витоша Парк Хотел (ул. „Росарио“ №1) и ще продължи със специален дискусионен панел на тема „Реформите в здравеопазването – в полза на българския пациент“, по време на който ще бъдат дискутирани предстоящите реформи в сектора, като ще бъдат представени данни от проучване сред пациентските организации от членската мрежа на НПО по отношение на промените в здравеопазването.

В дискусията ще вземат участие министърът на здравеопазването, д-р Петър Москов, председателят на Комисия по здравеопазването, д-р Даниела Дариткова-Проданова, представители на НЗОК, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и председателят на Български лекарски съюз, д-р Венцислав Грозев. Сред гостите на Конгреса ще бъдат председателите на Български фармацевтичен съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, експерти, представители на индустрията и членове на над 80 пациентски организации от цяла България.

Петият Национален конгрес на пациентските организации ще събере над 160 участника от България и чужбина, като в програмата му ще залегнат темите за достъпа до лекарствени продукти, здравни услуги и качествени грижи, представяне на новосформираното Партньорство за здраве и др. Ще бъде отделено и специално внимание на работните групи, посветени на реформите в лекарствената политика, организацията на системата и управлението на лечебните заведения.

Допълнителна информация:

Тази година Националният конгрес на пациентските организации чества своя пети юбилей, като с годините Конгресът се е превърнал в традиционно събитие за Национална пациентска организация. Всяка година събитието се посвещава на различна тема и събира пациентски организации от цялата страна с представители на институции в сферата на здравеопазването, експерти и представители на съсловните организации, фармацевтичната индустрия, представители на медиите и др.

Translate »