Екип на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна с ръководител доц. Д-р Николай Сапунджиев извърши за първи път изцяло ендоскопска оперативна интервенция на средно ухо. При операцията е използван методът на ендоскопска визуализация с оптична система и микроинструментариум.

Пациентът е дете с перфорация на тъпанчевата мембрана и синехии в областта на средното ухо, посочват от болницата.Часове след интервенцията малкият пациент е без оплаквания и болки и е активен в игрите, а на следващия ден е изписан от клиниката.

Методиката за ендоскопска визуализация на средно ухо дава важни допълнителни възможности към утвърдената микроскопска техника – по-широк зрителен ъгъл в близост до обектите на интервенцията, възможност за “поглед встрани” зад иначе ограничаващи видимостта по права линия структури, поясняват от лечебното заведение.

От там допълват, че световната практика показва, че тази методика, макар и по-трудна за изпълнение, дава предимства за пациентите, свързани с по-малко болка в ранния постоперативен период и по-бързо възстановяване, като крайните резултати по отношение на възстановяването на слуха не отстъпват на тези от класическата микроскопска слухоподобряваща и санираща хирургия.

В Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна се използват всички модерни технически възможности за развитие и надграждане на оперативната дейност за подобряване на слуха, както и операционен микроскоп от най-ново поколение. До момента специалистите често са комбинирали възможностите на микроскопската и ендоскопската хирургия на средното ухо. Подобен комбиниран подход е златен стандарт в света. За първи път интервенцията е извършена само с ендоскопска техника.

Лекарите представят резултатите от работата си на научни форуми в страната и чужбина, като последното участие е на Немския конгрес по оториноларингология, който се проведе във виртуална среда и може да видите тук.

Източник: www.zdrave.net

Категория:

Translate »