Националната пациентска организация и Healee обединиха усилията си в това да популяризират опита на водещи лекари в грижата за техните пациенти в условията на COVID-19. В поредицата своите насоки споделят психиатри, педиатри, ендокринолози, кардиолози и др.

COVID-19 постави пред изпитание здравната система в България, както и ограничи достъпа до лечение и здравни грижи на много пациенти, показват наблюденията на Националната пациентска организация. Рестрикциите, както и превръщането на голяма част от болничните звена в COVID структури, намали обемът на медицинските дейности, консултациите, както и създаде предпоставки за влошаването на здравето на пациентите с хронични заболявания. Под риск е подложено и психичното здраве, показват анализите на Националната пациентска организация.

„В тези условия предоставянето на навременна, полезна, практична и структурирана информация от достоверни източници е особено ценна, за да се овладеят притесненията и страховете на хората“, коментира по повод инициативата председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Дигитализацията на много процеси в здравеопазването, включително предоставянето на здравни грижи в онлайн среда, чрез отдалечено консултиране, се оказаха ключово важни за овладяването на пандемията и гарантирането на здравни грижи, категоричен е специалистът.

„Десетки хиляди български пациенти ежемесечно получават адекватна медицинска грижа и съвети чрез телемедицината. COVID-19 показа на света, че приложенията за отдалечена медицина са прекрасна възможност за предоставяне и получаване на медицински услуги от разстояние. Чрез платформи като Healee, лекарите не само улесняват процеса на диагностициране, лечение и наблюдение на резултатите от лечението, но и успяват да предотвратяват по-нататъчни влошавания на своите пациенти, коментира Йосиф Дишлиев, съосновател на Хийли.

Видеопоредицата, която НПО и Хийли стартират, ще представя под формата на кратки интервюта съдържание, което да е полезно на пациентите, което ги ориентира във важните за тях въпроси, свързани с контролирането на хроничните състояния в условията на ограничения. Лекарските съвети няма да отменят посещението при лекуващия лекар или назначената терапия.

35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болнично заведения заради пандемията, показват данни от национално представително проучване на „Тренд“ по поръчка на Националната пациентска организация.. С нарастване на възрастта нараства и делът на посочилите, че изпитват тревога да постъпят в болница. За всеки втори българин въведените мерки за справяне с пандемията от COVID-19 в болничните заведения е пречка за достъпа до лечение на другата патология, а 29% на сто не смятат, че въведените мерки в болниците са причина за ограничаване на достъпа до здравни грижи в тях, показва още проучването.


Специален гост в първото видео от поредицата е кардиологът д-р Михаела Михайлова. Разговорът с нея вижте във видеото, а д-р Михайлова можете да намерите в Healee тук: https://www.healee.com/bg/669853

Категория:

Translate »