Около 80 000 души с увреждания ще могат да ползват личен асистент догодина, гласят промени в Закона за личната помощ, приети от Министерски съвет днес. В момента такава подкрепа подкрепа получават около 32 000 души, сочат данните на социалното министрество.
Според сега действащия закон, от догодина право на личен асистент трябваше да имат всички 670 000 души с увреждания. Тъй като това би струвало над 30 милиарда лева, от МТСП предложиха поправка, с която да се ограничи броят на хората, които имат право на тази социална услуга. Затова, според поправките, право на такава подкрепа ще имат пълнолетните с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, децата с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ, децата с 50 и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хората над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ. Тази година достъп до асистент имаха само хора с над 90 на сто степен на увреждане, т.е. обхватът се разширява,mмакар и далеч не до предвижданите първоначално от закона асистенти за всеки с увреждания.
За целта в бюджета за догодина по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв, освен това по линия на Закона за социалните услуги има още 85 млн. лв. за асистентска подкрепа. Асистентите ще продължат да работят на трудов договор.

С новите разпоредби се регламентира и предоставянето на лична помощ при лечение в чужбина или извършване на рехабилитационна услуга.

До края на 2021 година здравната каса да поеме предоставянето и плащането на медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, гласят пък промени в Закона за хората с увреждания. Това е поредно отлагане на срока, в който касата да поеме тази функция и на практика означава, че НЗОК ще плаща изделията от 2022 година.

Източник: www.clinica.bg

Категория: