Във връзка със създалата се ситуация около журналиста на БНТ Мария Чернева Национална пациентска организация изпрати отворено писмо до ръководството на БНТ, здравния министър, председателя на СЕМ, директора на Фонда за лечение на деца и парламентарните комисии по здравеопазване и култура в Народното събрание.

В писмото си Национална пациентска организация изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. „Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята си дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита интересите на пациентите“, се казва още в писмото.

В своето писмо НПО настоява:

  1. Ръководството на Българска национална телевизия, като единствената обществена медия, издържаща се от данъците на българското общество, публично да обясни и представи мотивите и основанията за отстраняването на г-жа Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, като се предостави възможност на г-жа Чернева публично да се защити.
  2. Министърът на здравеопазването и ръководството на Фонда за лечение на деца публично да вземат отношение към тиражираните в общественото пространство основания за отстраняването на Мария Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.
  3. Председателите на Комисия по културата и медиите и Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание да направят по създалия се казус изслушване на ръководството на Българска национална телевизия, респективно министъра на здравеопазването, в съответствие с ресора, в който работят.
  4. СЕМ да се произнесе по етичната и професионалната страна на казуса.

„Със съжаление констатираме, че казусът с г-жа Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици.“, се казва още в отвореното писмо.

Категория:

Translate »