Европейският ден за превенция на инсулта ще бъде отбелязан на 10 май под егидата на Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE), съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България.

Тази година акцент на превенцията е високото кръвно налягане, като най-сериозен рисков фактор при инсулт. Според статистиката, един от всеки петима европейци е с високо кръвно налягане, което не се лекува или наблюдава правилно.

Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта, припозната и от Асоциацията за инсулт и афазия в България, е да се намали броят на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от Aсоциацията. Като първична профилактика на инсулт те препоръчват здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол, мобилен начин на живот, балансиран и спокоен характер, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици. Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечно-съдова патология, в т.ч. корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др.

В дните между 14 май и 17 май 2022 г. Асоциацията за инсулт и афазия стартира кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Със съдействието на столичния кмет, г-жа Фандъкова, най-оживената пътна артерия в града – метрополитена, ще достави важното послание до столичани. Фокусът върху столицата е продиктуван от търсенето на ефикасност в кампанията на Асоциацията, отчитайки факта, че всеки 5-ти българин живее в гр. София.

Дневно, метрополитенът на София превозва средно 340 000 пътници или приблизително ¼ от софиянци. С ключовите си постове на метростанциите “Сердика” и “Национален дворец на културата”, доброволците на АИА ще помогнат на столичани да се информират и да бъдат съпричастни с превенцията на инсулта.

Те ще запознаят столичани и гости на града с разработеното приложение за Android и MacOS – РИСКОМЕТЪР. Приложението дава възможност всеки да сканира QR кода от брошурите, плакатите и другите информационни материали на кампанията като го инсталира на телефона си. С помощта на “Рискометър” за няколко минути може да се определи степента на риск както за собственика на мобилното устройство, така и за негов близък. Приложението предлага прогноза на риска в различни времеви интервали, както и възможност да бъде включено в информационния поток със здравни данни, следени от потребителските устройства (смарт гривни, часовници, везни, апарати за измерване на кръвно налягане и др.).

От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, за да изтеглят и да се запознаят с приложението, за да за да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

Проучвания и статистика:

• Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.
  • Според изследването през 2015 г. в България са регистрирани 101 055 инсулта или 817,4 на 100 000 жители. Смъртност през 2015 г. е била 22 061 смъртни случая поради инсулт/година или 153,7 смъртни случая на 100 000 жители. За сведение от данни на НСИ, през 2020 година в България са регистрирани 317,4 смъртни случая на 100 000 жители по причина мозъчно-съдови болести, тоест за 5 години смъртните случаи след инсулт са се удвоили.
  • Прогноза за България за периода 2015-2035:

Брой инсулти: +14%

Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%

Брой смъртни случаи: +25%

Следете за новини и повече информация за събитията на фейсбук страница @stroke.bg или на сайта на Асоциацията за инсулт и афазия www.stroke.bg.

За допълнителна информация:

Дорина Добрева, Председател на Асоциацията за инсулт и афазия