По повод 9-я рожден ден на „Преди обед“ следим в развитие 9 вълнуващи лични истории, които сме разказали през годините.

Днес ще си припомним невероятната история на д-р Даниела Данчева, която още съвсем млада губи двете си ръце и двата си крака след тежък инцидент.

Вижте повече във видеото!

Д-р Даниела Данчева е в разгара на младостта си, когато тежък инцидент отнема четирите й крайника. Вместо да оплаква живота без ръце и крака, тя намира сили да се бори с ежедневието, но и да помага на другите. Самата тя не понася да я наричат човек в неравностойно положение и предпочита думата инвалид. Участвала е във филми с участието на Антонио Бандерас и Джон Кюсак.

Ето какво споделя тя:

През 1984 г. имах тежък инцидент, след който ми ампутираха четирите крайника. В санаториума в Павел баня изчетох много книги лежейки и си казах: така няма да я бъде.

Започнах отначало. Първото ми качване на ескалатор с протезите беше голям страх. Научих се и кола да карам.

Сега помагам на хора, които са в моето положение. Имам щастието да работя това, което ми харесва.

Обличане, хранене, заключване на врати – за всичко това трябва голямо търпение, но пък те кара да живееш по-организирано.

Единственото ми хоби е да карам кола. Тя е моят космически кораб.

Любовта – това е приключен епизод от моя живот. Какво да ви кажа, едни неща ги има, други ги няма. Това е положението. След инцидента едно мое гадже ми каза „Дани, аз, ако бях на твое място, ще взема един пистолет и ще се гръмна“. Викам „Така ли бе, Гого“.

Най-голямото удоволствие за мен е да изляза навън без колата и вятърът да духа в бузите ми. Цялото ми тяло е с протези и вятърът го усещам единствено на лицето.

Участвала съм на маратона в Торонто. Ходейки. По едно време заваля дъжд, но си викам – трябва да завърша.

Когато има празници – Великден, Коледа, обичам да си стоя вкъщи. Махам всички тези чужди тела от мен и чета книги, слушам музика, гледам телевизия. До леглото ми има сигурно 10 книги, които така и не успявам да прочета.

Източник: www.btv.bg

Translate »