Поне два-три месеца ще са необходими за въвеждането на електронната рецепта в аптеките, коментира пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, потърсен за коментар за възможността фармацевтите и лекарите да отпускат медикаменти по електронен път.

Към момента има създадена тестова база и софтуерните фирми работят, но все още процесът е в начална фаза и сме далеч от реалното му стартиране, заяви той. „В аптеките все още нищо не се случва, защото първо процесът трябва да се случи в софтуерните фирми, които ги обслужват“, заяви той. След това има допълнително работа в самите аптеки, свързана с интегрирането на кодовете на всяко отделно лекарство, посочи Костов.

Съществуват 4-5 различни софтуера за аптеки, които са на различно ниво, някои започват едва сега и съответно аптеките, които се обслужват от съответния софтуер, ще имат готовност за е-рецептата, когато той е готов. След това предстои работа по синхронизиране на номенклатурата на аптеките, разясни Костов.

 „При всички случаи ще са нужни поне два-три месеца, защото доколкото знам някои от софтуерните фирми едва сега започват да работят“, отбеляза той. По думите му тестовата база е завършена сравнително скоро и има известни проблеми с приемането на голям брой транзакции в един и същи момент. Тоест и „Информационно обслужване“ има какво да прави, уточни той.

По думите на Костов аптеките ще трябва да заплатят сами доработките, свързани със софтуера по приемането на електронните рецепти. Министерството на здравеопазването заплаща единствено на „Информационно обслужване“, посочи той, като обясни, че различните софтуери предполагат различно доплащане. „В момента много аптеки доплащат доработки, свързани с електронната рецепта, които са в размер на 10 ст. за рецепта“, даде за пример Костов.

Като цяло той определи е-рецептата като голямо облекчение за хората, но и по-строго регламентиране на процеса. „Хората няма да обикалят аптеките с някакви листчета и „рецепти“ от фейсбук с предписани лекарства, за които аптеките могат да ги върнат съвсем спокойно, защото на практика това е незаконно. Всичко това ще стане законно, когато стане в електронен формат, и аптеките ще имат достъп до рецептата, поясни той.

Като проблем Костов обособи обаче липсата на възможност за изписване на генерични продукти от страна на фармацевтите. „Фармацевтът е длъжен да даде на пациента конкретен медикамент, ако той е предписан с търговското му наименование, както е най-честият случай, а не генерик“, заяви той, като изтъкна, че има отпор от страна на лекарското съсловие това да се промени.

Източник: www.zdrave.net

Категория:

Translate »