Фармагигантът Novartis обяви, че неговото биологично противовъзпалително лекарство Cosentyx (Секукинумаб) е показало много добри резултати при пациенти с гноен хидраденит в две проучвания в напреднала фаза.

Според компанията, лекарството, което вече е одобрено за състояния като псориазис и артрит, демонстрира бързо и продължително облекчение при участниците в изпитването, страдащи от гноен хидраденит.

Болезненото възпалително кожно заболяване, за което има малко одобрени терапии, засяга около 1% от населението, но си остава трудно за диагностициране и малко познато дори в медицинските среди.

Novartis посочва, че резултатите от проучването във фаза III са предадени на регулаторните власти в Европа, предстои да бъдат внесени за одобрение в американския регулатор FDA. Така до края на година компанията се надява да получи одобрение за добавената индикация на продукта.

Cosentyx принадлежи към групата биологични лекарства, наречени инхибитори на интерлевкините (IL). В частност действието му се свързва с неутрализиране на активността на IL-17A.

Източник: www.zdrave.net

Translate »